Shkenca po bën hapa të mëdha në përmirësimin e kushteve të jetesës së të moshuarve duke shtyrë shfaqjen e disa sëmundjeve tipike të lidhura me moshën ose duke luftuar përkeqësimin e tyre: të gjitha për të zgjatur jetën tonë dhe ndoshta edhe për të përmirësuar kushtet e tyre.

Por mrekullitë nuk mund të bëhen nëse për vite e vite kemi ndjekur një mënyrë jetese të bazuar në një dietë të varfër me shumë yndyrna dhe sheqerna, alkool, duhan dhe pak lëvizje.

Të ushqehesh mirë dhe të ushtrohesh është një kombinim që funksionon, është vërtetuar shkencërisht: në veçanti, trajnerja dhe konsulentja personale për Sweatband.com, Ruth Stone, shpjegoi në Express.co.uk se gjëja e rëndësishme nuk është kohëzgjatja, por qëndrueshmëria në stërvitje.

“Ka kaq shumë kërkime për të treguar se ushtrimet e rregullta gjatë javës, sado pak, mund të kenë një ndikim të jashtëzakonshëm në shëndetin dhe jetëgjatësinë e njerëzve. Pse nuk dëshironi të plakeni më ngadalë, të keni një zemër të shëndetshme deri në 70 vjeç dhe të jetoni më gjatë?”.

Më pas ajo shtoi: “Mund të mos duket mjaftueshëm për të bërë ndryshim, por kushtimi i vetëm 10 minutave të ditës suaj sportit shton gati dy vite të tjera jetëgjatësi dhe cilësia e jetës që sjell është më se e vlefshme.

“Njerëzit që shpenzojnë edhe më shumë kohë çdo ditë për të ushqyer shëndetin e tyre fizik dhe fitnesin mund të jetojnë edhe më gjatë”.

Ajo që thotë ajo mbështetet nga një studim i publikuar në PLOS Medicine: Studiuesit kanë zbuluar se kryerja e 75 minutave stërvitje në javë mund të shtojë gati dy vjet jetëgjatësisë së të rriturve mbi moshën 40 vjeç.

Të bësh deri në 150 minuta ushtrime në javë (pak më shumë se 20 minuta çdo ditë) mund të shtojë 3.4 vjet jetëgjatësisë, ndërsa 300 minuta në javë mund të na bëjnë të jetojmë 4.2 vjet më shumë.

Shifra që flasin vetë dhe që duhet të na joshin menjëherë të mbyllim kompjuterin ose të fikim celularin për të shkuar të abonohemi në në palestër ose të paktën të dalim për një shëtitje të shpejtë!

Konsumimi i alkoolit gjatë shtatzënisë ose gjatë ushqyerjes me gji mund të ketë pasoja të rënda për nënën dhe foshnjën, duke përfshirë sindromën e alkoolit fetal. (Alkool)

A jemi ende në gjendje të fantazojmë? Të ëndërrojmë me sy hapur? Psikologia shpjegon rëndësinë e imagjinatës dhe krijimtarisë për të rriturit dhe fëmijët. (Imagjinata)

Të vendosësh veten në qendër, duke i dhënë përparësi nevojave të tua, nuk është domosdoshmërisht një sjellje negative. (Ego)