Të jetosh gjatë dhe të shëndetshëm është shpresa e të gjithëve, prandaj shkenca është ende duke u përballur me studimet mbi jetëgjatësinë sot. Nga kërkimet më të lashta për eliksirin e jetëgjatësisë deri te rezultatet më të fundit, mjekësia është gjithmonë në punë.

Tashmë, sigurisht e dimë se zakonet e të ushqyerit të shëndetshëm dhe pak aktivitet fizik nuk mund të mungojnë në përbërësit e recetës për jetëgjatësi, në përputhje me kushtet e përgjithshme të çdo personi. Dhe pastaj? Duhet të ketë diçka tjetër…

Shembulli i atyre që kanë një jetë të gjatë dhe të shëndetshme pas tyre mund të vijë në ndihmë, duke u bërë një model i vërtetë për t’u eksploruar apo ndjekur.

Kështu, nga murgesha Andre – franceze, 118 vjeç – vjen një këshillë për t’u çmuar. Në zyrën e regjistrimit të Lucile Randon, në shkurt 2004 murgesha i kaloi 100 dhe mban rekordin si murgesha më e vjetër.

Murgesha Andre – e cila gjithashtu mburret se është europiania më jetëgjatë dhe e dyta më jetëgjatë në botë – ka jetuar që nga viti 2009 në një shtëpi të moshuarish në Toulon. Duke kapërcyer edhe infeksionin Covid-19, gruaja tha se nuk i humb asnjëherë dy takime ditore.

E para është ajo me lutjen që e ka shoqëruar gjatë gjithë jetës së saj. E dyta, shumë më prozaike, është me një pije që ka qenë gjithmonë pjesë e dietës së tij të përditshme: është një filxhan me çokollatë të nxehtë.

Në fakt nuk kalon ditë që motra e moshuar të mos ketë dozën e saj të çokollatës, e aftë për t’i dhënë një moment relaksi dhe kënaqësie. A mund të jetë ky sekreti i vërtetë i jetëgjatësisë?

Sigurisht, motra André ka kaluar shumë dhe sot, me shikimin tashmë të munguar, ajo jeton në një karrige me rrota. Por shëndeti i përgjithshëm është i shkëlqyer, ndoshta edhe falë atij filxhani të pashmangshëm për të pirë.