Të jetosh deri në njëqind vjet e më tej është një nga ëndrrat që shumë njerëz e vlerësojnë, por që, për fat të keq, vetëm pak arrijnë ta arrijnë. Për këtë arsye, dëgjimi i këshillave të atyre që kanë kaluar shekullin e jetës është i çmuar për të kuptuar se cilat zakone mund të jenë të dobishme.

Për më tepër, të shumtë janë studiuesit që vazhdojnë të thellojnë kërkimet e tyre në fushën e jetëgjatësisë, si në nivelin gjenetik, ashtu edhe në atë të stilit të të ushqyerit. Së fundmi, për shembull, gruaja më e vjetër në botë – afrikano-jugore Johanna Mazibuko – ndau atë që nuk i mungonte kurrë në tryezën e saj. Një model që, duke pasur parasysh rezultatet, ia vlen të provohet të përsëritet.

128-vjeçarja i fryu qirinjtë më 11 maj dhe kujton një jetë të kaluar duke punuar në një fermë. Më e madhja nga dymbëdhjetë vëllezërit e motrat, tre prej të cilëve janë ende gjallë, Johanna rikujtoi fëmijërinë e saj dhe raportoi disa detaje të përvojës së saj në media.

Pavarësisht kushteve të thjeshta ekonomike, zonja e moshuar kujtoi një jetë të lumtur pa probleme të mëdha. Në tavolinë, që në moshë të vogël, ajo ishte mësuar me gatime të thjeshta që përfshinin kryesisht qumësht të freskët dhe spinaq të egër.

Dhe për një periudhë, Johanna ende kujton, një pushtim i karkalecave e detyroi atë dhe familjen e saj t’i hanin ato gjithashtu. “Ishte si të hamë mish: i kemi skuqur dhe i kemi ngrënë kështu, vetëm”, thotë gruaja për Express.co.uk.

Por tani gruaja i është përshtatur një ushqimi më modern, edhe pse e pranon se i mungojnë ushqimet tradicionale me të cilat është rritur. Shtatë fëmijët që Johanna Mazibuko lindi në jetën e saj të gjatë dhe nga këta dy janë ende gjallë. Sot, ka vështirësi për të lëvizur dhe pothuajse ka humbur dëgjimin e saj, por shikimi i saj është ende i mirë dhe me të ajo është në gjendje të shijojë bukurinë e botës rreth saj.