Në Londër, është një nga pajisjet që vendos me saktësi kohën, në përputhje të saktë me 400 paijisje të tjera në të gjithë botën.  Së bashku me rreth 400 pajisje të tjera, të vendosur anembanë globit, ata ndihmojnë botën të përcaktojë se sa është ora, pikërisht tani, deri në nanosekond.

Pa këto orë – dhe njerëzit, teknologjinë dhe procedurat përreth tyre – bota moderne do të kalonte ngadalë në kaos. Për shumë industri dhe teknologji ku mbështetemi, nga navigimi satelitor te telefonat celularë, koha është “dobia e fshehur”.

Pra, si arritëm në këtë sistem të përbashkët të matjes së kohës në radhë të parë, si qëndron i saktë dhe si mund të evoluojë në të ardhmen? Përgjigjet përfshijnë shikimin përtej faqes së orës për të eksploruar se çfarë është ora në të vërtetë.

Gërmoni pak më thellë dhe së shpejti do të zbuloni se koha është më shumë një konstrukt njerëzor nga sa duket në fillim. Nuk ishte gjithmonë rasti që të gjithë në botë mbanin të njëjtën kohë. Për shekuj me radhë, ishte e pamundur dhe koha mund të përcaktohej lokalisht vetëm nga ora më e afërt. Në një vend ishte mesditë, por poshtë rrugës ishte ora 12:15. Deri në vitet 1800, SHBA-ja funksiononte me qindra standarde të ndryshme kohore, të përcaktuara nga qytetet dhe menaxherët lokalë të hekurudhave.

Një pjesë e arsyes ishte se nuk kishte asnjë mënyrë të mundshme për të sinkronizuar çdo orë në një vend, e lëre më në të gjithë Tokën. Për pjesën më të madhe të historisë njerëzore, kjo nuk kishte rëndësi: njerëzit punonin kur kishin nevojë, nuk udhëtonin larg dhe nëse donin të dinin kohën, mund ta zbulonin duke kontrolluar një orë diellore aty pranë, orën e qytetit ose duke dëgjuar për kishën. këmbanat, ose ezani. Megjithatë, me ngritjen e epokës industriale, u bë e qartë se kjo gjendje nuk mund të vazhdonte. Në disa raste, ishte vdekjeprurëse.

Për shembull, në New England në mesin e viteve 1800, dy trena u përplasën kokë më kokë, duke vrarë 14 persona, sepse njëri nga konduktorët përdorte një “orë të varfër të huazuar”, e cila ishte e gabuar me atë të kolegut të tij.

Për të funksionuar në mënyrë efektive, ekonomitë në rritje kishin nevojë për një ndjenjë më të mirë të përbashkët të kohës së saktë: në mënyrë që fabrikat të mund të punësonin fuqi punëtore në të njëjtat orë, trenat të mund të niseshin dhe të mbërrinin kur duhej, dhe bankierët të mund të vulosnin kohën e transaksioneve financiare. Time (GMT) .

Në 1833, kohëmatësit shtuan një top në një direk në Observatorin Mbretëror Greenwich në Londër. Do të binte në orën 13:00 çdo ditë, në mënyrë që tregtarët, fabrikat dhe bankat të mund të rregullonin orët e tyre lëvizëse.

Disa vite më vonë, GMT u shpërnda me telegram në mbarë vendin si “koha hekurudhore” – duke siguruar që i gjithë rrjeti i trenave në Mbretërinë e Bashkuar të ishte në linjë. Në vitet 1880, sinjali i kohës së Greenwich-it u dërgua përtej Atlantikut nëpërmjet kabllos nëndetëse në Harvard në Kembrixh, Massachusetts. Dhe në Konferencën Ndërkombëtare të Meridianit në Uashington DC, më shumë se 25 vende vendosën që GMT të bëhej standardi ndërkombëtar i kohës.

Megjithatë, me kalimin e dekadave, u bë e qartë se kërkohej një mënyrë më e mirë për të sinkronizuar kohën. Kohëmatësit e Greenwich-it mund të kishin pretenduar të përdornin disa nga orët më të sakta në botë, por ata i bazuan llogaritjet e tyre në një referencë jo të besueshme: kohën që iu desh Tokës të rrotullohej përmes një rrotullimi.

Për të dhënë kohën e saktë, të gjitha orët kërkojnë një proces periodik, të përsëritur – qoftë ky një lavjerrës që lëkundet, apo lëkundjet elektronike të një kristali kuarci. Orët në Greenwich u kalibruan duke përdorur kohën që iu desh Diellit për të arritur të njëjtin pozicion në qiell pas një dite. P

randaj, lavjerrësi i tyre ishte vetë Toka, duke u rrotulluar me një shpejtësi në dukje të parashikueshme. (Kjo vlen edhe për Universal Time, e cila zëvendësoi GMT në 1928.) Megjithatë, në shekullin e 20-të shkencëtarët kuptuan se rrotullimi i planetit tonë përshpejtohet dhe ngadalësohet me kalimin e viteve, për shkak të efekteve gravitacionale nga Hëna, Dielli dhe planetët e tjerë, gjeologjik zhvendosjet brenda bërthamës dhe mantelit, madje edhe ndryshimet oqeanike dhe klimatike.

Në vitin 1900, ai po rrotullohej pothuajse 4 milisekonda më ngadalë, mesatarisht, sesa në fillim të shekullit të 21-të. Pra, ndërsa kohëmatësit më të mirë në botë mund të pretendonin saktësi më të madhe se ora mesatare ose ora e gjyshit, ata vetë e kishin gabim për kohën e “vërtetë”.