Mediat sociale mund të bëhen një terren i dobishëm dhe stimulues për krahasim në shumë lëndë, përfshirë detyrat shkollore. Në fakt, prindërit dhe nxënësit shpesh ndajnë dyshime, kritika (ndonjëherë edhe me tone krejtësisht të diskutueshme…) dhe probleme, duke ndezur debatin online.

Rasti i fundit ‘shpërtheu’ në prag të Pashkëve, kur u publikua një postim në Twitter që raportonte një test matematike në të cilin nëna kërkonte atë që mund ta përkufizonte si ‘ndihmë nga shtëpia’. Por çfarë ndodhi? Dhe mbi të gjitha, a mund ta zgjidhni testin?

Problemi matematikor iu paraqit një klase nxënësish të shkollave fillore në Spanjë dhe zgjidhja e tij duket se nuk lë asnjë dyshim. Në vend të kësaj, mësuesi shënoi si një gabim se cila, ne vëmë bast, do të ishte përgjigjja që do të jepnim të gjithë.

Debati social u inaugurua nga përdoruesi i Twitter @Madredelalobita i cili postoi një foto me biznesin ofendues. Problemi pyet: “Ka 4 kuti me 3 unaza në secilën. Sa unaza janë gjithsej?”.

Më poshtë, kutitë boshe për të mbushur me numra dhe simbole matematikore dhe një rresht për përgjigjen me fjalë. Nxënësja e vogël plotësoi në këtë mënyrë: 4×3=12 duke shtuar ‘Janë 12 unaza’, duke marrë një X të kuq të bukur nga mësuesi si korrigjim.

Ndaj edhe dyshimi i nënës që u kërkoi ndjekësve të merrnin me mend pse mësuesja e vajzës gaboi në ushtrim. Pra, ne pyesim lexuesit tanë: ku është gabimi? Është e qartë se shumëzimi është i saktë, matematika nuk është një opinion. Ajo që gaboi vogëlushja është renditja e faktorëve.

Shumica e komenteve, në fakt, vërejnë se sipas fjalëve të problemit, logjika kërkon që shumëzimi i saktë të jetë 3×4 (dhe jo 4×3). Kjo do të thotë, përmbajtja shumëzohet me numrin e përmbajtësve dhe jo anasjelltas. Çfarë mendoni ju?