Natyra ka një fuqi të madhe: nëse është në shëndet, është në gjendje të rivendosë ekuilibrin që ne priremi ta ndryshojmë. Dhe kështu këtu janë speciet themelore për të trajtuar krizën klimatike dhe ekologjike.

Sot jemi në prag të zhdukjes së gjashtë. Asnjë akullnajë masive, asnjë aktivitet vullkanik intensiv ose asteroidë që do të godasin tokën. Jo, zhdukja e gjashtë udhëhiqet nga dora e njeriut.

Ne jemi duke e mbinxehur planetin dhe po humbasim speciet e kafshëve, bimëve dhe kërpudhave në një shkallë alarmante. Shkalla globale e zhdukjes është tashmë “dhjetëra deri në qindra herë më e lartë se mesatarja për 10 milionë vitet e fundit”, thotë raporti i fundit nga IPBES, platforma ndërqeveritare për biodiversitetin dhe shërbimet e ekosistemit.

Në fakt, biodiversiteti ka fuqi të jashtëzakonshme, na jep përfitime që shumë shpesh as nuk mund t’i imagjinojmë. Le të shohim se cilat specie mund të na ndihmojnë të ruajmë shërbimet mjedisore që gëzojmë të gjithë.

Balenat – Gjatë shekullit të 20-të, industria e gjuetisë së balenave vlerësohet të ketë vrarë rreth 3 milionë cetace, gjë që mund të konsiderohet si zhdukja e grupit më të madh të çdo kafshe.

Megjithatë sot ne e dimë se këta gjitarë masivë ofrojnë një shërbim të paçmuar të ekosistemit: ata janë në gjendje të sekuestrojnë sasi të mëdha karboni nga atmosfera falë feçeve të tyre.

Kur vdesin, zhyten në fund të oqeaneve, duke marrë me vete karbonin që kishin ruajtur. Në praktikë, më pak balena do të thotë shumë më pak fitoplankton dhe shumë më shumë CO2 në atmosferë.

Prandaj, rritja e numrit të cetaceve në oqeane mund të shihet si një formë e gjeoinxhinierisë për të luftuar ngrohjen globale!

Ujqit – Vlera e tij e vërtetë lidhet me pozicionin e tij në zinxhirin ushqimor. Grabitqari i madh i pyjeve, i gjuajtur për vite me radhë sepse u perceptua si një kërcënim, luan një rol thelbësor në mbajtjen e ekuilibrit të ekosistemeve në të cilat dikur ishte natyrshëm i pranishëm.

Duke qenë në krye të zinxhirit ushqimor, ai është në gjendje të përmbajë numrin e preve të tij (kryesisht barngrënës), mbipopullimi i mundshëm i të cilëve mund të ndryshojë ekosistemin, peizazhin dhe gjithashtu përbërjen e tokës.

Një shembull i mrekullueshëm është transformimi i mjedisit që ndodhi pas rifutjes së grabitqarit të madh në Parkun Kombëtar Yellowstone pas shtatëdhjetë vjetësh nga shfarosja e tij.

Në periudhën e mungesës së ujkut, dreri kishte transformuar mjediset, duke bërë djerrë brigjet e lumenjve dhe luginat: shelgjet ishin zhdukur nga livadhet dhe madje edhe plepat ishin në prag të zhdukjes.

Pas kthimit të ujkut në vitin 1995, popullsia e drerëve është zvogëluar dhe pemët përgjatë brigjeve të lumenjve janë pesëfishuar.

Edhe zogjtë janë ripopulluar, falë strehës që ofrojnë degët me gjethe, por edhe bizonët dhe kastorët. Rritja e pemëve ka stabilizuar edhe brigjet e rrjedhave ujore, duke reduktuar erozionin e tyre.

Kastorët – Prania e tij krijon kushtet që lejojnë shumë specie të tjera të jetojnë pranë shtëpisë së tij të preferuar: shtretërve të lumenjve dhe brigjeve të lumenjve.

Këto kafshë të zgjuara në Europë ndërtojnë vetëm diga të vogla, por ndryshimet që bëjnë në lidhje me rrjedhën e ujërave të rrjedhshëm krijojnë habitatin ideal për volat, lundërzat, rosat, bretkosat, peshqit, insektet dhe madje edhe një strehë për zogjtë dhe gjitarët e tjerë.

Puna e tyre ndikon edhe në madhësinë e peshkut: në Europë troftat që jetojnë pranë ndërtesave të ndërtuara nga kastorët janë dy deri në pesë herë më të mëdha se ato që jetojnë në pjesë të tjera të rrjedhës ujore.

Lakuriqët e natës – Çdo lakuriq nate mund të hajë 500 deri në 3000 insekte çdo natë, në varësi të peshës së tij. Ky veprim bën të mundur kontrollin e numrit të insekteve dëmtuese për bujqësinë dhe përfitimin e fermerëve duke shtypur në mënyrë indirekte rritjen e kërpudhave të lidhura me parazitët.

Këta gjitarë fluturues po studiohen gjithashtu në kërkime mjekësore, duke kuptuar se si funksionon sistemi i tyre imunitar mund të na ndihmojë të trajtojmë kancerin dhe sëmundje të tjera serioze.

Bletët – Ato janë aq të rëndësishme sa pa to ekosistemet do të shembeshin. Pjalmimi është ndihma më e madhe për kulturat bujqësore, duke kontribuar përtej çdo praktike tjetër të menaxhimit njerëzor.

Të paktën 90 nga kulturat kryesore tregtare në botë varen nga pllenimi i bletëve për mbijetesë. Pa bletë nuk do të kishte bajame.

Pa bletët, mollët, boronicat, qershitë, avokadot, kastravecat, qepët, grejpfrutët, portokallet, kungujt, kakao, kafeja dhe shumë e shumë ushqime të tjera që përfundojnë në tryezat tona çdo ditë do të zhdukeshin. Pa to, siguria jonë ushqimore do të ishte thjesht një ëndërr.