Deri tani ne jemi pothuajse më të shpejtë për t’u ushqyer me ajër. Çdo ditë mbërrijnë lajme pak a shumë të bazuara për ushqimet që janë të dëmshme për ne. Çështja është se me këtë ritëm asnjë ushqim nuk do të kursehet vërtet.

Shpesh na shtyn të mendojmë se ushqimet karakterizohen vetëm nga përbërja e tyre dhe cilësitë specifike ushqyese. Por e kemi gabim pasi duhet të vlerësojmë edhe shkallën e përpunimit të cilit i nënshtrohen.

Kjo nënvizohet nga një studim i ri italian, i kryer nga Departamenti i Epidemiologjisë dhe Parandalimit të I.R.C.C.S. Neuromed i Pozzilli (IS), në bashkëpunim me Universitetin e Insubria të Varese dhe Como, Universitetin e Katanias dhe Mediterranea Cardiocentro të Napolit.

Në fakt, është e rëndësishme të dimë shkallën e përpunimit të ushqimeve për të ditur efektin që një ushqim i caktuar mund të ketë në shëndetin tonë. Le të përpiqemi të kuptojmë më shumë se çfarë del nga hulumtimi dhe çfarë është më mirë të qëndrojmë larg, duke hedhur poshtë edhe disa mite të rreme.

Hulumtimi i ri, i publikuar në revistën e specializuar ‘British Medical Journal’, shqyrtoi përpunimin e ushqimit që sjellim në tryezë.

Dhe e lidhi këtë aspekt të dietës sonë me rrezikun e vdekshmërisë. Shkencëtarët, në veçanti, kanë vëzhguar gjendjen shëndetësore të më shumë se 22 mijë njerëzve për dymbëdhjetë vjet. Në këtë mënyrë është vënë re se ushqimet më të përpunuara janë më të rrezikshme për shëndetin tonë.

Ja çfarë tha Marialaura Bonaccio, epidemiologe e Departamentit të Epidemiologjisë dhe Parandalimit të IRCCS Neuromed në Pozzilli dhe autori kryesor i studimit, sipas raporteve nga portali greenme:

“Rezultatet tona konfirmojnë se konsumi i të dy ushqimeve me cilësi të dobët ushqyese dhe atij të ushqimeve ultra të përpunuara rrit ndjeshëm rrezikun e vdekshmërisë, veçanërisht nga sëmundjet kardiovaskulare”.

Dhe përsëri: “Megjithatë, kur së bashku morëm parasysh përmbajtjen ushqyese të dietës dhe shkallën e përpunimit industrial të saj, doli se aspekti i fundit është më i rëndësishmi në evidentimin e rrezikut më të madh të vdekshmërisë.

Në fakt, më shumë se 80 për qind e ushqimeve të klasifikuara si të pashëndetshme nga Nutri-Score janë gjithashtu ultra të përpunuara. Kjo sugjeron që rritja e rrezikut të vdekshmërisë nuk i atribuohet drejtpërdrejt (ose ekskluzivisht) cilësisë së ulët ushqyese të disa produkteve, por faktit që këto janë gjithashtu ultra të përpunuara”.

Por cilat janë ushqimet që nuk janë të mira për shëndetin? Pije me sheqer dhe të gazuara apo kremra të përhapur dhe deri tani asgjë e re, por fatkeqësisht edhe ushqime të tjera që duken të shëndetshme.

Ky është rasti i frakturave, biskotave, disa drithërave të mëngjesit por edhe burgerëve vegan. Po ëmbëlsirat shumë të pëlqyera me oriz? Të konsideruara si një rostiçeri e shëndetshme, e përshtatshme edhe për dieta dobësimi, biskotat fshehin efekte të ndryshme anësore.

Ekspertët, në fakt, paralajmërojnë kundër këtij ushqimi në dukje të padëmshëm, por që mund, për shembull, të rrisë vlerat e glicemisë, pasi përbëhet kryesisht nga karbohidrate – megjithëse pa sheqer të shtuar – dhe vetëm një sasi e vogël fibrash. Nëse merret pa një burim proteinash ose yndyre, rrezikoni të rritni sheqerin në gjak.

Mjeti kryesor për të mbrojtur shëndetin tonë është një zgjedhje e vetëdijshme që na lejon të zgjedhim se çfarë të blejmë dhe çfarë jo të sjellim në tryezë.

Për këtë arsye, është thelbësore të lexoni etiketën për të njohur se cilat ushqime janë rezultat i një procesi të gjatë që ka komprometuar efektet e tyre të dobishme.

Ndërkohë, le të shmangim blerjen e produkteve që kanë një listë veçanërisht të gjatë përbërësish: nëse ka më shumë se pesë artikuj, është më mirë t’i lini në raft. Gjithashtu, kini kujdes nga termat komplekse ose të panjohura që mund të tregojnë përdorimin e substancave jo natyrale.

Një tjetër detaj për t’u marrë parasysh janë pretendimet famëkeqe “me pak sheqer/yndyrë” ose “të lartë në fibra”. Nuk është kurrë një shenjë e mirë. Edhe një paketë shumë e ndezur ose me ngjyra të ndezura është shpesh vetëm një karrem dhe çelës, të paktën po aq sa një çmim shumë i ulët.