Aktiviteti fizik është thelbësor për një jetë të shëndetshme dhe kur kombinohet me një dietë korrekte mund të na ndihmojë të jetojmë mirë dhe për një kohë të gjatë.

Po sikur t’ju themi se ka disa ushtrime që përveçse përmirësojnë trupin tonë duke djegur yndyrën, na lejojnë edhe të stërvitim trurin?

Kjo është e drejtë, disa lloje të trajnimit janë të dobishme si për aktivizimin e tonifikimit të muskujve dhe për përmirësimin e aftësive njohëse. Ushtrimi mund t’ju bëjë më të zgjuar.

Siç u përmend, jo të gjitha llojet e stërvitjes e kryejnë këtë funksion të dyfishtë dhe studimet shkencore kanë shkuar prej kohësh punojnë për të thelluar lidhjet midis stërvitjes së muskujve dhe trurit.

Ndër përfitimet, në veçanti, u theksuan përmirësimi i kujtesës dhe arsyetimit, rritja e aftësisë për t’u përqendruar dhe performanca e përgjithshme.

Aktivizimi i këtyre efekteve pozitive është oksigjeni i cili, duke arritur në tru në sasi më të mëdha, përmirëson performancën e tij së bashku me hormonet e stimuluara nga vetë lëvizja.

Por le të shohim se cilat lloje aktivitetesh të trupit tonë janë më të mirat për mendjen, duke filluar me ecjen. Ecja është stërvitja më e mirë kardio, e rekomanduar edhe për ata që nuk mund të bëjnë përpjekje të veçanta.

Një orë në ditë, mesatarisht tre në javë me ritëm të shpejtë, garanton mirëqenie fizike dhe cerebrale, pasi stimulon rritjen e neuroneve.

Ushtrimet aerobike – të tilla si vrapimi, çiklizmi dhe shtrirja – janë gjithashtu një ilaç, roli i të cilave në parandalimin e gjendjeve depresive është treguar nga disa kërkime.

Aktivitete të tjera që stimulojnë funksionimin e duhur të trurit përfshijnë notin dhe stërvitjet kardio. Këto, falë oksigjenimit më të madh të trurit, ushqejnë lëndën gri dhe, për rrjedhojë, mbështesin aftësitë e saj.

Së fundi, për ata që tashmë kanë një afinitet për palestrën, frekuentimi i zonës së peshës dhe praktikimi i ushtrimeve me intensitet të lartë si spinning janë një mënyrë e mirë për të forcuar trurin, duke parandaluar degjenerimin kognitiv.