Mbrëmjen e së hënës, 18 korrik, u mbajt një ceremonia në Old Billingsgate në Londër, e drejtuar nga aktori Stanley Tucci, në të cilën u zbulua renditja e 50 restoranteve më të mira në botë për vitin 2022, tashmë në përvjetorin e saj të njëzetë.

Numrat e udhëzuesit: 1080 ekspertë, 27 qarqe me po aq komisione votimi, një kryetar dhe 40 ekspertë secili komision me 10 vota në dispozicion të secilit prej tyre. Nuk ka rregulla për votim: kriteret e vlerësimit janë krejtësisht të lira.

Restorantet më të mira në botë

Geranium në Kopenhagë, i udhëhequr nga shefi i kuzhinës Rasmus Kofoed dhe sommelier Søren Ledet, u vlerësua si restoranti më i mirë në renditjen e 50 restoranteve më të mira në botë 2022.

Rezultati nuk është për t’u habitur: në renditjen e 50 restoranteve më të mira të botës 2021, në fakt, Geranium u rendit në vendin e dytë, menjëherë pas Noma, gjithashtu në Kopenhagë.

Podiumi i edicionit 2022 sheh, pas fituesve të Geranium në Kopenhagë, restorantin Qendror në Lima (restoranti më i mirë në Amerikën e Jugut) dhe Disfrutar, i vendosur në Barcelonë, Spanjë.

Top 5 plotësohet nga Diverxo, në Madrid, dhe Pujol në Mexico City (restoranti më i mirë në Amerikën e Veriut).

Restorantet më të mira në Itali

Rezultat i shkëlqyer për Italinë në edicionin 2022 të renditjes prestigjioze të 50 restoranteve më të mira në botë: vendi fqinj, në fakt, krenohet me 5 restorante në 20 më të mirët në botë.

Restoranti më i mirë në Itali, sipas renditjes së 50 restoranteve më të mira në botë për vitin 2022, është Lido 84 në Gardone Riviera, në provincën e Brescias, jo çuditërisht i përfshirë edhe në udhëzuesin e ri Gambero Rosso për restorantet më të mira në Lombardi. Restoranti më i mirë në Itali ka shkuar nga pozicioni 15 në vendin e 8 vitin e fundit.

Një tjetër restorant italian mbyll Top 10: është Le Calandre di Rubano, duke u ngjitur nga pozicioni 26 në 10. Uliassi, një restorant në Senigallia, është vlerësuar si Hyrja e Re më e Lartë në 50 Restorantet më të Mirë në Botë 2022: ka dalë nga pozicioni 52 në 12.

Restoranti Reale në Castel di Sangro plotëson Top 15 (në edicionin 2021 ishte në pozicionin 29). Për sa i përket vitit të kaluar, Piazza Duomo di Alba humbet një pozicion, tashmë në vendin e 19-të.

Restoranti i gjashtë dhe i fundit italian në 50 restorantet më të mira në botë 2022 është St. Hubertus në San Cassiano, i cili bëri debutimin e tij në Top 50 duke shkuar nga pozicioni 54 vitin e kaluar në pozicionin 29 këtë vit.

Ai që mungon në renditje, por për një arsye, është Osteria Francescana nga shefi i kuzhinës Massimo Bottura, i përfshirë në më të mirët e më të mirëve, Hollin e Famës që përjashton fituesit e kaluar nga renditja, e krijuar në vitin 2019.

50 restorantet më të mirë të vitit 2022: Renditja e plotë

1 – Geranium, Kopenhagë; 2 – Central, Lima; 3 – Disfrutar, Barcelonë; 4 – DiverXO, Madrid; 5 – Pujol, Mexico City; 6 – Asador Etxbarri, Atxondo;

7 – A Casa do Porco, San Paolo; 8 – Lido 84, Gardone Riviera (Itali); 9 – Quintonil, Mexico City; 10 – Le Calandre, Rubano (Itali); 11 – Maido, Lima;

12 – Uliassi, Senigallia (Itali); 13 – Steirereck, Vjenë; 14 – Don Julio, Buenos Aires; 15 – Reale, Castel di Sangro (Itali); 16 – Elkano, Getaria;

17 – Nobelhart & Schmutzig, Berlin; 18 – Alchemist, Kopenhagë; 19 – Piazza Duomo, Alba (Itali); 20 – Den, Tokio; 21 – Mugaritz, San Sebastian;

22 – Septime, Paris; 23 – The Jane, Anversë; 24 – The Chairman, New York; 25 – Frantzen, Stokholm; 26 – Restaurant Tim Raue, Berlin;   27 – Hof Van Cleve, Kruishoutem;

28 – Le Clarence, Paris; 29 – St. Hubertus, San Cassiano (Itali); 30 – Florilege, Tokio; 31 – Arpege, Paris; 32 – Mayta, Lima; 33 – Atomix, New York;

34 – Hisa Franko, Kobarid; 35 – The Clove Club, Londër; 36 – Odette, Sinagapor; 37 – Fyn, Cape Town; 38 – Jordnaer, Kopenhagë; 39 – Sorn, Bangkok;

40 – Schloss Shauenstein, Furstenau; 41 – La cime, Osaka; 42 – Quique Dacosta, Denia; 43 – Borago, Santiago; 44 – Le Bernardin, New York;    45 – Narisawa, Tokio;

46 – Belcanto, Lisbonë; 47 – Oteque, Rio de Janeiro; 48 – Leo, Bogota;    49 – Ikoyi, Londër; 50 – Singlethread, Healdsburg.