A do të hiqnit dorë ndonjëherë nga një pagë vjetore prej 520,000 euro (dhe akomodim falas)? Me siguri jo. Megjithatë në Australi ka një vend ku nuk mund të punësojnë askënd edhe pse ofrojnë atë shumë dhe një shtëpi të bukur. Mendoni se nuk është e mundur?

Le të shkojmë me radhë dhe të fillojmë nga e para. Quairading, një qytet i vogël në rajonin e gjerë perëndimor të Australisë, po ofron një mundësi të shkëlqyer për një mjek të përgjithshëm që dëshiron të vendoset atje.

Oferta përfshin një pagë prej 520 mijë euro në vit dhe një shtëpi me katër dhoma gjumi, ku ai mund të lëvizë pa paguar qiranë. Mirëpo, edhe pse oferta duket mjaft tërheqëse, deri më tani asnjë mjek nuk ka aplikuar ende për të plotësuar vendin e lirë.

Arsyeja ndoshta qëndron në faktin se Quairading ndodhet në rajonin Wheatbelt, një zonë bujqësore e njohur për prodhimin e grurit. Megjithatë, gjatë 20 viteve të fundit, rajoni ka vuajtur nga shpopullimi dhe rënia e sektorit bujqësor, duke lënë pas shumë qytete në zonë. Prandaj, kushdo që pranon të lëvizë atje do ta gjejë veten pothuajse në mes të askundit.

Mungesa e mjekëve të përgjithshëm në Australi është në rritje dhe vlerësohet se gati 11,000 mjekë shtesë do të nevojiten deri në vitin 2031. Prandaj, urgjenca nuk ka të bëjë vetëm me Quairading, por edhe shumë qytete të tjera të vendit.

Një qytet aty pranë, për shembull, u detyrua të mbyllte përgjithmonë dyert e operacionit të tij për shkak të mungesës së një mjeku të përgjithshëm zëvendësues.

Nevoja për mjekë të rinj është në fakt aq e madhe sa qeveria australiane ka vendosur të ndërhyjë duke dhënë gjithashtu një stimul prej 7,800 euro nëse mjeku qëndron për dy vjet dhe 14,900 euro nëse qëndron për pesë vjet.

Oferta e një bonusi bujar, një rroge të lartë dhe strehim falas është një përpjekje e dëshpëruar për të tërhequr mjekë të rinj, por deri tani askush nuk i është përgjigjur thirrjes. Që disa të sapodiplomuar në mjekësi vendosin të largohen nga jashtë? Nga ana tjetër, oferta është tepër joshëse.