Mishi i kuq ka një reputacion të keq për shëndetin. “Konsumimi i rregullt i mishit të kuq është lidhur me një rrezik në rritje të zhvillimit të kolesterolit të lartë dhe hipertensionit, të cilat të dyja mund të çojnë në sëmundje të zemrës dhe gjithashtu rrit rrezikun e zhvillimit të disa llojeve të kancerit”, thotë Roxana Ehsani, dietologe.

“Disa studime kanë zbuluar madje se konsumimi i lartë i mishit të kuq rrit rrezikun e zhvillimit të diabetit dhe madje mund të shkurtojë jetëgjatësinë e dikujt”.

Nuk është vetëm mishi që është i rrezikshëm, por edhe mënyra se si gatuhet: nëse e piqni në skarë, mishi digjet, gjë që mund të bëjë që ai të përmbajë lëndë kancerogjene të dëmshme. Sasia e kripës nuk duhet të nënvlerësohet:

“Disa lloje të mishit të kuq si salsiçet, hot dogët, proshuta, mishrat e përpunuara, mund të jenë gjithashtu shumë të pasura me kripë, gjë që mund të rrisë presionin e gjakut”, thotë Ehsani.

Por për disa njerëz, mishi i kuq mund të ketë një ndikim më serioz. Këtu janë gjashtë grupe njerëzish që nuk duhet të hanë kurrë mish të kuq, sipas dietologëve.

“Njerëzit me kolesterol të lartë nuk duhet të kafshojnë çdo ditë një copë biftek apo hamburger”, thotë Ehsani. “Fatkeqësisht, nëse tashmë keni kolesterol të lartë, konsumimi i mishit të kuq nuk do të ndihmojë në uljen e niveleve të kolesterolit, në fakt do të bëjë të kundërtën dhe do t’i rrisë edhe më shumë ato vlera negative”.

Nëse keni sindromën alfa-gal, e keni marrë atë nga një rriqër Lone Star i cili mund të shkaktojë alergji ndaj mishit të kuq. “Alfa-gal (galaktozë-α-1,3-galaktozë) është një molekulë sheqeri që gjendet tek gjitarët dhe nuk gjendet tek peshqit, zogjtë, zvarranikët apo njerëzit”, thotë dietologu Jonathan Valdez.

“Ngrënia e mishit mund të shkaktojë urtikarie, të vjella, urth, diarre, kollë, rënie të presionit të gjakut, dhimbje të forta stomaku dhe ënjtje të buzëve, syve ose fytit”.

Njerëzit me sëmundje të zemrës duhet të jenë shumë të kujdesshëm në marrjen e mishit të kuq. “Për shembull, një person me sëmundje të zemrës mund të ketë tashmë një grumbullim të pashëndetshëm të pllakave në arteriet e tij dhe do të duhet të hajë një dietë shumë të ulët të çdo lloj yndyre të pashëndetshme, si yndyrnat e ngopura ose trans, të cilat mund të shkaktojnë edhe më shumë grumbullim të pllakave”, thotë  Ehsani.

“Dietat me proteina të larta kur veshkat nuk funksionojnë mirë mund të bëjnë më shumë dëm sesa mirë”, thotë Valdez. “Mund t’ju duhet të reduktoni marrjen tuaj në mes 0.6 dhe 0.8 gram proteina për kilogram peshë në varësi të funksionit të veshkave”.

Nëse keni një ose disa nga faktorët e rrezikut për sëmundjet e zemrës si presioni i lartë i gjakut, kolesteroli i lartë, diabeti, obeziteti, jeni fizikisht joaktivë dhe/ose jeni duke ndjekur një dietë jo të shëndetshme, ndoshta duhet të jeni më të kujdesshëm për të konsumuar shpesh mish të kuq.

Sipas Ehsanit, ka hulumtime që tregojnë se konsumimi i shpeshtë i  mishit të kuq dhe mishit të përpunuar rrit rrezikun e zhvillimit të kancerit të zorrës së trashë.

“Prandaj, njerëzit me histori familjare të kancerit të zorrës së trashë ndoshta duhet të jenë më të kujdesshëm kur bëhet fjalë për mishin e kuq”, thotë Ehsani.