Bateria është një komponent themelor i çdo pajisjeje celulare, përfshirë smartfonin tonë të besueshëm. Pa një bateri të mirë, telefoni ynë bëhet pak më shumë se një peshë letre e shtrenjtë. Megjithatë, shumë prej nesh nuk kujdesen aq sa duhet për jetëgjatësinë e baterisë së telefonit tonë dhe shpesh e gjejmë veten të nevojshëm për ta karikuar atë disa herë në ditë.

– Shkarkoni plotësisht baterinë

– Lëreni celularin tuaj të karikuar gjatë natës

– Lëreni telefonin në këllëf ndërsa është duke u karikuar

– Shkarkoni plotësisht baterinë

– Lëreni celularin në ambiente shumë të nxehta

– Rimbushni celularin tuaj nga kompjuteri juaj

– Asnjëherë mos e fikni telefonin inteligjent sepse prish baterinë

Kjo është diçka që mund të jetë jashtëzakonisht e bezdisshme, si dhe e papërshtatshme, por ka edhe më shumë: menaxhimi i dobët i baterisë gjithashtu mund të zvogëlojë ndjeshëm jetën e saj me kalimin e kohës. Le të zbulojmë se cilat janë arsyet e rëndësisë së ruajtjes së baterisë së celularëve dhe smartfonëve, duke parë gabimet që nuk duhen bërë dhe këshillat për të zgjatur jetën e tyre.

Shkarkoni plotësisht baterinë

Le të shkojmë me radhë dhe të fillojmë nga e para. Shumë njerëz mendojnë se gjëja më e mirë për të bërë për të ruajtur jetëgjatësinë e baterisë së smartfonit të tyre është ta lini atë të mbarojë plotësisht përpara se ta rikarikoni në 100%. Megjithatë, ky është një mit i rremë që mund të dëmtojë baterinë tuaj nëse bëhet shumë shpesh.

Në fakt, gjëja më e mirë që mund të bëjmë për të zgjatur jetën e baterisë së celularit tonë është të shmangim shkarkimin e plotë të saj dhe në të njëjtën kohë të mos e karikojmë në maksimum çdo herë. Në vend të kësaj, këshillohet të lidhni telefonin disa herë në ditë për një kohë jo shumë të gjatë, duke e mbajtur ngarkesën e baterisë midis 20% dhe 80%. Kjo është diçka e njohur si “cikli i ngarkimit të pjesshëm”, i cili lidhet shumë me ciklet e jetës së një baterie.

Celulari në karikim gjatë natës

Një gabim tjetër i zakonshëm që bëjnë shumë njerëz është lënia e celularit të karikuar gjatë gjithë natës. Ndërsa tingëllon si një mënyrë e përshtatshme për të shmangur nevojën për të karikuar telefonin tuaj gjatë ditës, ky zakon mund të dëmtojë baterinë tuaj në planin afatgjatë.

Kur telefoni arrin 100%, ai vazhdon të marrë energji nga priza elektrike. Ky faktor mund të rrisë temperaturën e pajisjes, gjë që mund të dëmtojë baterinë dhe të shkurtojë jetën e saj. Gjithashtu, bateria mund të mbingarkohet, gjë që mund të çojë në probleme sigurie.

Celulari në ambiente shumë të nxehta

Një tjetër gjë që duhet marrë në konsideratë për të ruajtur jetëgjatësinë e baterisë së telefonit inteligjent është të shmangim lënien e tij në ambiente shumë të nxehta. Temperaturat e larta mund të shkaktojnë dëme në funksionimin e tij dhe të zvogëlojnë kohëzgjatjen e tij me kalimin e kohës.

Kur celulari ynë është i ekspozuar ndaj temperaturave të larta, bateria mund të përjetojë stres të tepruar, gjë që mund të shkaktojë një rënie në aftësinë e saj për të mbajtur një karikim me kalimin e kohës. Përveç kësaj, temperaturat e larta mund të shkaktojnë rritjen e shkallës së vetë-shkarkimit të baterisë, duke reduktuar më tej jetëgjatësinë e baterisë.

Karikimi i celularit nga kompjuteri

Një praktikë që duhet shmangur absolutisht është të karikoni telefonin duke përdorur një PC. Arsyeja qëndron në amperazhin, pasi porta USB e një kompjuteri mund të mbështesë vetëm një karikim 0.5A, ndërsa një karikues mesatar mund të japë 1A.

Për më tepër, sipas hulumtimeve të fundit, rikarikimi i rregullt i telefonit inteligjent nga një kompjuter mund të shkaktojë një ulje prej 65% të kapacitetit të baterisë origjinale kur temperatura arrin 40°C.

Asnjëherë mos e fikni telefonin inteligjent sepse prish baterinë

Më në fund, ekziston besimi i zakonshëm se fikja e smartfonit tuaj dëmton baterinë. Megjithatë, kjo deklaratë është e rreme. Përkundrazi, fikja e telefonit herë pas here mund të jetë e dobishme për jetëgjatësinë e baterisë dhe sigurojnë funksionimin e duhur të pajisjes.

Në fakt, fikja e telefonit mund t’ju ndihmojë sa herë që keni probleme me performancën. Gjithashtu, është mirë ta fikni telefonin gjatë udhëtimeve ajrore ose kur nuk planifikoni ta përdorni për një periudhë të gjatë, si për shembull me pushime.