Australia… Kjo tokë e largët është një botë e tërë për t’u zbuluar: territori i saj i madh fsheh mijëra specie dhe vende të mrekullueshme, por jo vetëm … zbuloni 7 kuriozitete për Australinë!

Fosili më i vjetër në botë (3.5 miliardë vjet i vjetër) u gjet në Australi. Zbulimi krejtësisht aksidental, i cili ndodhi në vitin 2013, ishte revolucionar: mjaftuan një grusht bakteresh për të përcaktuar lindjen e jetës në tokë disa mijëvjeçarë përpara hipotezave të mëparshme.

Australianët janë bastexhinjte më të mëdhenj në botë. Shpenzimet për frymë për lojërat e fatit në Australi janë më të larta se në çdo vend tjetër, 80% e popullsisë luan kumar dhe ky është kthyer në një problem real social vitet e fundit.

Para ardhjes së njerëzve, Australia ishte vendi i kafshëve gjigante. Në vitin 1969, në atraksionin e vjetër turistik të Shpellës Viktoria (Australi Jugore), u zbuluan eshtrat e kafshëve të mëdha: gjarpërinj dhe zogj gjigantë, hardhuca 6 metra të gjata, kërpudha me madhësi rinocerontësh, kangur 3 metra të tjerë. Një seri speciesh të pabesueshme dhe deri tani të panjohura, të cilat duket se janë zhdukur vetëm pas ardhjes së njeriut…

Barriera e Madhe është struktura më e madhe e gjallë në botë. Reef Australian është organizmi më i madh i gjallë në botë, aq i madh sa të jetë i dukshëm nga hapësira. Falë ngjyrave të mrekullueshme dhe specieve të shumta që pret, ajo u shpall një sit i Trashëgimisë Botërore në 1981.

Një kangur i porsalindur është vetëm një inç i gjatë. Të gjithë e njohin këtë kafshë shumë të veçantë si një simbol të Australisë, por jo të gjithë e dinë se në lindje foshnja kangur është vetëm 1/2 cm e madhe dhe mbetet e strukur në qesen e nënës të paktën deri në muajin e gjashtë.

Ajri është shumë i pastër në Tasmani. Tasmania, me florën e saj, hapësirat e pafundme të gjelbra dhe kopshtet me lule në pranverë është një nga zonat me ajrin më të pastër në planetin tonë. Për adhuruesit e shtigjeve të natyrës është një parajsë e vërtetë.

Në Australi finalja e Masterchef është më e rëndësishme se debatet elektorale. Pasioni për gatimin duket se është një shenjë dalluese e kulturës australiane; aq i përhapur sa në vitin 2010 debati mes dy kandidatëve kryesorë në zgjedhje ishte më pak interesant se finalja e Masterchef. Për publikun australian nuk kishte histori: fillimisht kuzhina dhe më pas politika!