Qëndrimi në formë dhe i shëndetshëm është mënyra më e mirë për të provuar dhe siguruar një jetë të gjatë pa sëmundje. Por të jesh në gjendje të tregosh edhe disa vite më pak do të ishte një plus mjaft i mirë, apo jo?

Sigurisht, trajtimet estetike, kirurgjia, kremrat dhe të ngjashme mund të na ndihmojnë, por këto zgjidhje nuk janë gjithmonë të arritshme për të gjitha kuletat. Pra, ja që ushqimi dhe zakonet e mira të përditshme janë edhe një herë ato që mund të na ndihmojnë më shumë.

Dëshmia e fundit në këtë kuptim vjen nga një kuzhiniere vegane, Babette Davis, e cila në moshën 70-vjeçare duket të paktën tre dekada më e re. Sipas fjalëve të saj, ishte një ndryshim që ajo vetë e quajti “mrekulli”.

Duke përqafuar veganizmin, në fakt, tha ai, para së gjithash e lejoi atë të përmirësonte gjendjen e saj të përgjithshme shëndetësore. Nuk ka më ekzemë, astmë dhe dhimbje veshi që e mundonin prej kohësh.

Por Babette i atribuon stilit të saj të ri të të ushqyerit edhe faktin se ajo është shumë më pak vjeç se ato të shënuara (mund të themi pa mëshirë) në zyrën e gjendjes civile.

Duke eliminuar mishin dhe duke hequr dorë nga të gjitha produktet me origjinë shtazore, thotë shefi i kuzhinës, do të ndjeheshin menjëherë përfitimet e tij. Ngadalë, atëherë, efektet pozitive u bënë të dukshme edhe në lëkurë, falë tretjes më të mirë.

Hani për të jetuar më mirë, jo jetoni për të ngrënë: kjo, me pak fjalë, është filozofia e Babette që ka eliminuar plotësisht ushqimet, ushqimet dhe pijet me gaz.

Shembulli i shefit të kuzhinës është sigurisht i jashtëzakonshëm, por kalimi në veganizëm duhet të përfshijë një sërë trukesh në tryezë.

Çdo vakt, në fakt, duhet të jetë në gjendje t’i garantojë trupit të gjitha lëndët ushqyese që i nevojiten. Nuk është rastësi që dieta e Davis është e pasur me antioksidantë, vitamina (A, C dhe E) dhe minerale. Këta janë aleatët e vërtetë të lëkurës.