Nëse Beatles “janë më të famshëm se Zoti” (siç thoshte dikur John Lennon), me kalimin e viteve, Paul McCartney është bërë edhe më i famshëm se grupi legjendar. Ndoshta sepse forca e tij nuk ishte të mbetej i burgosur me atë emër.

Ky është ndoshta çelësi i karrierës së tij, i parë nga shkalla shumë e lartë e 80-të viteve që mbush më 18 qershor. Që nga vitet 1960, ai ka thurur linja melodike dhe harmoni vokale që kanë karakterizuar pjesë ikonike. Dhe e bën këtë përsëri, me gëzim, ndërsa arrin këtë moment historik të rëndësishëm në jetë.

McCartney i pëlqen të bëjë muzikë edhe sot, aq sa ai feston ditëlindjen e tij në turne. Dhe pas një jave ai do të jetë gjithashtu protagonisti i Festivalit Glastonbury. Duke performuar në Pyramid Stage, ai do të jetë pjesëmarrësi më i vjetër në historinë e festivalit.

Besnik ndaj premtimeve të tij, Sir Paul ndodhet në Shtetet e Bashkuara me “Got Back”, një turne me një titull pothuajse të pashmangshëm: nga njëra anë tregon rikthimin për të jetuar pas pandemisë, gjatë së cilës ai regjistroi “III”, albumi i tij i fundit solo, nga ana tjetër, ai luan me “Get Back”, një dokumentar nga Peter Jackson për krijimin e “Let It Be” të lëshuar vitin e kaluar.

Dhe askush nuk mund të reflektojë sot për Beatles pa menduar për ato imazhe: dhe në fakt në koncertet e tij Paul ka disa klipe të projektuara, një shenjë se koha qetëson plagët dhe dhimbjet, në një duet virtual me John Lennon në “I Got A Feeling”.

The Beatles, thamë. Ata u ndanë në vitin 1970, kur McCartney ishte 28 vjeç dhe kishte bërë tashmë atë që askush tjetër në historinë e muzikës popullore ndoshta nuk e ka bërë: të ndryshojë botën.

Kanë kaluar 52 vjet nga ajo datë e dhimbshme për fansat gjatë të cilëve Paul ka ndërtuar një karrierë që do t’i kishte siguruar një vend në histori.

Për të luajtur këngët e shkruara me Lennon, McCartney priti shpërbërjen e Wings dhe turneun e paharrueshëm botëror, midis viteve 1989 dhe 1990 që u dha fansave mrekullinë e atyre melodive të luajtura me një super grup të made in UK.

Aura e tij legjendare ndoshta u ndërtua sepse pasi në vitet e para u përpoq disi të shkëputej nga Beatles, ai thjesht u bë i vetëdijshëm se ishte një personazh unik dhe vazhdoi të merrej me projekte të ndryshme, duke përfshirë kompozime të muzikës së kulturuar ose për filma, duke bërë bashkëpunime nga më të ndryshmet.

Tridhjetë vjet më vonë ai është ende në turne me energjinë për të luajtur 36 këngë dhe për të mbajtur flamurin ukrainas. Gjithashtu nga pikëpamja e angazhimit nuk është tërhequr asnjëherë: është vegjetarian, në radhë të parë me lëvizjen për shlyerjen e borxhit të vendeve të Botës së Tretë dhe për ta bërë të detyrueshëm mësimin e muzikës në shkolla.