Popullsia e botës ishte e ekspozuar ndaj rrezeve të diellit në të njëjtën kohë. Mund të duket absurde për ata që nuk bëjnë pjesë e grupit “toka është sheshtë”, duke qenë se Toka është sferike (ose më mirë, është një gjeoid) dhe Dielli ndriçon gjysmën e saj, ndërsa gjysma tjetër mbetet e mbështjellë në errësirë.

Megjithatë, shpërndarja e masave kontinentale dhe ishujve nuk është uniforme në glob, dhe bashkë me të nuk është as ajo e tokave të banuara nga qeniet njerëzore.

Pikërisht në dritën e kësaj mospërputhjeje dhe falë kombinimit të favorshëm astronomik, kjo situatë kurioze ka ndodhur realisht më 8 korrik, e akuzuar shpeshherë si lajm i rremë në rrjetet sociale.

Megjithatë, shumica dërrmuese e njerëzimit është “puthur nga Dielli”, edhe nëse një pjesë sigurisht që nuk e ka vënë re.

Siç specifikohet nga faqja e specializuar timeanddate, në orën 13:15 të së premtes 8 korrik, është evidente se Europa, Amerika e Veriut, Amerika e Jugut, Azia dhe Afrika – të gjitha me popullsi të dendur – gjenden në brezin e dritës që shkon nga lindja e diellit në perëndim të diellit, ndërsa Zelanda e Re (me popullsi të rrallë), Australia (e populluar vetëm përgjatë brigjeve), Azia Juglindore (e populluar) dhe Antarktida janë në mes të natës (të pabanuara, me përjashtim të studiuesve dhe aventurierëve të guximshëm).

Kjo situatë nënkuptonte që në orën 13:15 rreth 7.7 miliardë njerëz (99 për qind e totalit) ishin të ekspozuar ndaj dritës së diellit në të njëjtën kohë, ndërsa 80 milionë ishin në errësirë.

Në fakt, nga 7.7 miliardë njerëz në 6.4 miliardë (83 përqind) ishin të ekspozuar ndaj dritës aktuale të ditës, rrezet e diellit direkte, ndërsa 1.2 miliardë (16 për qind) përjetuan muzgun, i karakterizuar nga rrezet indirekte të diellit.

Siç shpjegohet nga Passione Astronomia, muzgu astronomik – domethënë, faza më e errët e muzgut që ndodh kur Dielli është midis 12 dhe 18 gradë nën horizont – përcakton një dritë aq të dobët sa që vështirë se mund ta vëmë re, përveç nëse jetoni në një vend të privuar nga ndotja e ndriçuar. Kjo situatë preku rreth 260 milionë njerëz.

Neto konsiderata teknike, në orën 13:15 më 8 korrik, 99 për qind e popullsisë njerëzore në botë ishte në të vërtetë nën rrezet e diellit direkte ose indirekte.

Për arsye të ndriçimit të rrezeve të diellit dhe shpërndarjes gjeografike, kjo datë është më e mirë se 21 qershori, që është dita e solsticit të verës, ajo me më shumë dritë të gjithë vitit.