Fiku nuk është frutë. A e dinit? Epo po. Një nga ushqimet natyrale më të ëmbla, më të pëlqyera dhe më të konsumuara që nga vera, në fakt nuk i atribuohet kategorisë së frutave. Pra, për çfarë bëhet fjalë? Nëse fiku nuk është frut, çfarë është në të vërtetë?

Le të fillojmë duke thënë se fiqtë që zakonisht shfaqen në raftet e departamentit të frutave të supermarketeve dhe për rrjedhojë në tavolinat tona janë lule.

Kjo është e drejtë: lulet e kësaj peme në fakt lulëzojnë brenda bishtajës, e cila më pas piqet për t’u bërë produkti që hamë. Fruti aktual i fikut quhet ‘achene’ dhe është pjesa krokante që ndjejmë nën dhëmbë kur e shijojmë.

Ajo që shumë nuk dinë është se, ndër të tjera, fiku mund të përmbajë edhe proteina shtazore për shkak të pranisë së një grerëze të ngordhur brenda.

Ju befason? Realiteti është se, duke qenë lule, fiqtë duhet të pjalmohen. Kjo bëhet nga një krijesë specifike, e quajtur ‘grerëza e fikut’, emri i zakonshëm i Blastophaga psenes.

Ky insekt nuk mund të mbijetojë pa fikun dhe, përkundrazi, fiku ka nevojë për praninë e tij për të mbijetuar. Zakonisht, megjithatë, grerëza femër hyn te fiku mashkull për të bërë vezë.

Në këtë proces, krahët dhe antenat e saj shkëputen, duke e lënë insektin të bllokuar në brendësi të bishtajës, ku ajo ngordh kur vezët çelin dhe larvat e vogla të grerëzave dalin për të shumuar të dyja llojet, pasi ato mbajnë polenin me vete.

Me pak fjalë, pa grerëzën nuk ka fik dhe pa fikun nuk ka grerëz: një reciprocitet që na lejon të shijojmë një nga frutat më të ëmbla dhe më të shijshme që ekzistojnë… por nuk është frut! Tani e dimë edhe pse!