A ekzistojnë alienët? Jeta jashtëtokësore nuk është zbuluar kurrë, por kjo nuk do të thotë se nuk ekziston.

Në NASA, astrobiologë si Lindsay Hays po përpiqen t’i përgjigjen një prej pyetjeve më të thella ndonjëherë: A ka jetë përtej Tokës?

A ekzistojnë alienët? Kjo është një pyetje vërtet interesante dhe një pyetje që NASA është përpjekur ta kuptojë, eksplorojë dhe kuptojë për një kohë të gjatë.

Ne nuk kemi zbuluar ende jetë në asnjë planet tjetër dhe nuk kemi parë asnjë provë të mbështetur shkencërisht për jetën jashtëtokësore.

Por nëse mendojmë për jetën në këtë planet, përtej gjërave të mëdha – elefantët, balenat, pemët e kuqe dhe fokusohemi në gjërat e vogla, pothuajse kudo në Tokë që kemi parë, kemi gjetur jetë mikrobike.

Përkufizimi ynë i mjediseve të banueshme vazhdon të zgjerohet. Nga Toka sapo kemi filluar të shikojmë.

NASA ka dërguar pesë rovera dhe katër zbarkues në sipërfaqen e Marsit. Për më tepër, orbitët janë pajisur me disa kamera të mahnitshme për të bërë fotografi të gjithë sipërfaqes së Planetit të Kuq.

Por ne kemi eksploruar vetëm një pjesë të vogël të Marsit. Dhe ky është vetëm një nga trupat premtues për të kërkuar jetë në sistemin tonë diellor.

Ka hëna të akullta në sistemin e jashtëm diellor si hëna e Saturnit Enceladus dhe hëna e Jupiterit Europa që duken sikur mund të kenë oqeane nëntokësore që mund të jenë të banueshme.

Dhe kjo është pikërisht ajo që është në sistemin tonë diellor. Sa më shumë ekzoplanetë të gjejmë rreth yjeve të tjerë, aq më shumë mësojmë se sa mjedise të ndryshme mund të ekzistojnë për jetën.

Nuk mund të themi ende me siguri nëse alienët ekzistojnë apo jo. Për të cituar Carl Sagan: “Universi është një vend mjaft i madh. Nëse jemi vetëm ne, duket si një humbje e tmerrshme e hapësirës.” Pra, NASA do të vazhdojë të kërkojë.