Krishtlindjet janë një moment magjik për të gjithë, por janë mbi të gjitha të vegjlit ata që shijojnë atmosferën festive që mund të dhurojë kjo periudhë.

Në fund të fundit, me moshën madhore, ndërgjegjësimi, angazhimet dhe për fat të keq edhe problemet që u heqin çdo mister atmosferës festive. Por për aq kohë sa të jetë e mundur, të rriturit duhet të ruajnë të gjithë bukurinë e Krishtlindjes dhe traditat e saj, në mënyrë që fëmijët ta shijojnë atë për sa më gjatë.

Një nga këto, e pashmangshme, është letra drejtuar Babagjyshit të Vitit të Ri, e ndjekur nga pritja gati me ankth për të parë dhuratat nën pemë në mëngjesin e 25 dhjetorit.

A do ta kenë tërhequr dreri slitën në qiell për të arritur të dorëzojë dhuratat në kohë? Kështu, të mos besosh në këtë magji është diçka që të vegjlit e kanë të vështirë ta pranojnë. Dhe kjo është ajo që i ndodhi tetëvjeçares Virginia O’Hanlon në vitin 1897.

E vendosur për të ditur të vërtetën, me këshillën e të atit, vogëlushja vendosi t’i shkruante një letër shumë të ëmbël ‘The Sun’. “E dashur drejtoreshë, unë jam tetë vjeç”, nis në mesazhin e saj Virxhinia, duke shkuar kështu drejtpërdrejt në temë.

“Disa nga miqtë e mi të vegjël thonë se Babagjyshi nuk ekziston. Babi më tha: ‘Nëse e sheh të shkruar në The Sun, atëherë ekziston vërtet’. Ju lutem më tregoni të vërtetën, a ekziston Babagjyshi?”.

Dhe përgjigja nuk vonoi, e botuar në një artikull në gazetën e datës 21 shtator 1897. “Po, Virxhinia, Santa Claus ekziston”, shkruan redaktori anonim (në fakt firmosur nga Francis Pharcellus Church).

“Ekziston me aq siguri sa dashuria, bujaria dhe përkushtimi; dhe ju e dini se ato janë të bollshme dhe i japin jetës tuaj bukurinë dhe gëzimin më të lartë. Mjerisht! Sa e trishtuar do të ishte bota nëse nuk do të kishte Babgjysh. Do të ishte aq e trishtueshme sikur të mos kishte Virxhinia”.

Dhe ai vazhdon: “Miqtë e tu të vegjël e kanë gabim. Ata u ndikuan nga skepticizmi i një epoke skeptike. Ata nuk besojnë nëse nuk shohin. Ata mendojnë se nuk mund të ekzistojë asgjë që nuk është e kuptueshme për mendjet e tyre të vogla.

“Askush nuk e sheh Babagjyshin, por kjo nuk do të thotë se ai nuk ekziston! Gjërat më të vërteta në botë janë ato që as fëmijët dhe as burrat nuk mund t’i shohin.

“A keni parë ndonjëherë zanat që kërcejnë në lëndinë? Sigurisht që jo, por kjo nuk është provë se ato nuk janë atje. Askush nuk mund të konceptojë apo imagjinojë të gjitha mrekullitë që janë të padukshme dhe të padukshme atje në botë.”