Ëndrrat janë çelësi i hyrjes në një botë që shpesh është e vështirë për t’u kuptuar, por që thotë shumë për secilin prej nesh. Shpesh ne priremi t’i nënvlerësojmë ato, ndoshta edhe sepse nuk është aq e rrallë që me t’u zgjuar ata nuk i mbajnë mend më, megjithatë ëndrrat janë një shprehje e dëshirave, problemeve dhe nevojave që na paraqet pavetëdija jonë kur bëjmë një pushim nga jeta e përditshme. dhe ne e braktisim veten për të fjetur.

Rëndësia e ëndrrave sipas Frojdit

Para së gjithash nuk mund të flasim për ëndrrat pa përmendur Sigmund Frojdin, themeluesin e psikanalizës. Në Interpretimi i ëndrrave, Frojdi hedh themelet e psikanalizës dhe ilustron idetë e tij mbi ëndrrat.

Autori argumenton se “çdo ëndërr shfaqet si një strukturë psikike me një kuptim të saktë, i cili mund të futet në një pikë për t’u identifikuar në aktivitetin mendor të jetës së zgjuar”. Kjo është arsyeja pse ai thekson kërkimin e kuptimit të tyre. Megjithatë, nuk mjafton të interpretosh ëndrrën e vetme.

Për të kuptuar plotësisht domethënien e saj është gjithashtu e nevojshme të zbatohet rregulli i asociacioneve të lira, i cili i lejon individit të rikuperojë, përmes imazheve, kujtimeve dhe mendimeve të lidhura me ëndrrën, përmbajtje që janë pjesë e historisë së tij, qoftë edhe në mënyrë të pavetëdijshme.

Dhe përsëri: për Frojdin ka ëndrra lehtësisht të interpretueshme, të ashtuquajturat “ëndrrat e rehatisë”, por padyshim që jo të gjitha i përkasin kësaj kategorie. Të kësaj klase janë ato ëndrra të cilat, duke zënë vendin e veprimit të zgjimit, përmbushin dëshirën duke kryer një funksion dhe duke shmangur zgjimin në gjumë.

Një shembull: Unë ëndërroj se jam duke pirë, zgjohem dhe me të vërtetë duhet të pi. Prandaj ëndrra shkaktohet nga nevoja për të pirë, por unë e kuptoj atë vetëm kur zgjohem.

Ëndrra tregon dëshirën e plotësuar duke kryer një funksion lehtësisht të hamendshëm: fle dhe arrij të mos më zgjojë kjo nevojë fizike. Në të vërtetë, për momentin e qetësoj dëshirën duke ëndërruar të pij. Një ëndërr e rehatisë, në fakt.

Jo vetëm kaq: në mendjen tonë ka mendime që, duke mos qenë në gjendje të ndërgjegjësohen, hiqen në ëndërr, duke e deformuar atë. Por cili është shkaku i këtij shtrembërimi të ëndrrave? Censura, e cila kalon vetëm atë që i pëlqen, duke hedhur poshtë pjesën tjetër.

Materiali i hequr mund t’i zbulohet vetëdijes në formën e një ëndrre, forma origjinale e patolerueshme e së cilës do të modifikohet dhe deformohet në mënyrë të përshtatshme për t’u bërë e arritshme.

Me këto premisa tani le të shkojmë më thellë në këtë çështje dhe të shohim se çfarë ndodh kur njerëz shumë specifikë përsëriten në ëndrrat tona.

A ëndërroni gjithmonë për të njëjtin person? Kuptimi i fshehur

Le ta pranojmë menjëherë: të kesh ëndrra të përsëritura nuk është aq e rrallë, në të vërtetë më shumë se dy të tretat e popullsisë së botës i përjetojnë këto situata. Dhe të ëndërrosh gjithmonë për të njëjtin person nuk do të thotë domosdoshmërisht të jesh i fiksuar pas tij. Përkundrazi, mund të shpjegojë ndjenjat dhe shqetësimet që secili prej nesh mban në zemrat tona.

– Nëse është një mik apo familjar atëherë ëndrra mund të thotë diçka për gjendjen aktuale të marrëdhënies me këtë person dhe t’ju kujtojë se keni kontroll në marrëdhëniet ndërpersonale: mund t’i ndryshoni për mirë ose t’i mbyllni përgjithmonë.

– Nëse gjithmonë ëndërroni të jeni shefi, atëherë mund të jetë koha për të ndryshuar punë ose për të ndryshuar rolin tuaj në kompaninë aktuale.

Me pak fjalë, ëndrrat porosisin informacione ndërsa ne flemë dhe në këtë kuptim ato ndihmojnë trurin. Prandaj nuk mund të përjashtohet që ëndërrimi i të njëjtit person mund të tregojë një shkallë të caktuar stresi ose ankthi të lidhur me një moment që po kalon.

Ëndërrimi i një personi që nuk është më atje: interpretim

Është shumë e zakonshme të ëndërrosh një person të vdekur. Shumicën e kohës do të thotë që ne ende nuk kemi pikëlluar për një person të dashur. Për më tepër, kuptimi i kësaj ëndrre varet shumë nga marrëdhënia që kemi pasur me të ndjerin. Në mënyrë tipike, vdekja në ëndrra tregon ndryshimin dhe zgjidhjen e ardhshme të problemeve. Numri i grimasave përkatëse është 47.

Megjithatë, mund të ndodhë edhe të ëndërrojë vdekjen e vet. Kjo mund të tregojë fundin e një faze të jetës dhe fillimin e një tjetre, të një ndryshimi që mund të ndodhë brenda vetes.

Një anë e personazhit që ndryshon, një këndvështrim tjetër për disa çështje, por edhe një ngjarje që po përjeton, si ndryshimi i punës, zhvendosja e shtëpisë, martesa.

Ëndërrimi i një gruaje shtatzënë: si ta interpretoni këtë ëndërr

Nëse protagonistja e ëndrrës përkon me personin që mbart shtatzëninë atëherë kjo do të thotë se kjo grua po përjeton një fazë të lumtur të jetës së saj. Është një ëndërr shumë pozitive sepse fëmija simbolizon të renë që po përparon. Por ka edhe interpretime të tjera:

– ndryshime të lumtura në jetën e dikujt;

– dëshira për të eksperimentuar;

– një evolucion i vazhdueshëm.

Nëse gruaja në fjalë ka me të vërtetë dëshirë të bëhet mama, ky mund të jetë konfirmimi. Kur ëndërroni një grua shtatzënë të panjohur, vlera është ende pozitive: barku i vajzës është simbol i shpresave për të ardhmen dhe vullnetit për të zbatuar projekte. Për gruan shtatzënë, grimasa i lidh numrin 21.

Por nëse është mashkulli që ëndërron një grua shtatzënë? Nëse është partneri juaj, atëherë ëndrra është e lidhur me pritshmëritë për t’u përmbushur në afat të shkurtër, por jo domosdoshmërisht e lidhur me dëshirën për të pasur një fëmijë. Nëse, nga ana tjetër, po planifikoni të krijoni një familje, atëherë kjo mund të jetë konfirmim i kësaj dëshire.

Mund të ndodhë gjithashtu që burri të ëndërrojë të mbetet shtatzënë vetë: një ëndërr e lidhur me frikën se diçka nuk shkon në marrëdhënien e dikujt në çift. Pavetëdija tenton të mbyllë brenda një barku metaforik atë që njeriu dëshiron të fshehë ose nuk dëshiron të mendojë.

Çfarë do të thotë të shihni në ëndërr dikë duke qarë?

Ndryshe nga sa mund të mendohet, të mos ëndërrosh gjithmonë dikë që qan është një paralajmërim i ngjarjeve negative. Në të vërtetë, e qara shpesh tregon faktin se diçka është hedhur jashtë, ndoshta një barrë. Nëse shihni dikë duke qarë në ëndërr, mund të ketë një ndryshim të afërt. E qara në këtë rast tregon risinë.

Ndoshta po ndryshoni punë ose qytete dhe personi që qan do të përfaqësonte të kaluarën. Mund të tregojë gjithashtu se më në fund jeni gati të hiqni dorë nga diçka që ju ka shkaktuar dhimbje deri në atë pikë.

Nëse, nga ana tjetër, shihni një person të dashur duke qarë në ëndërr, atëherë gjërat ndryshojnë dhe në këtë rast të qarat mund të tregojnë një ndjenjë faji, ndoshta sepse ndiheni të munguar ndaj tij.

Ëndërroni të takoni personin që ju pëlqen

Së fundi, të ëndërrosh të takosh personin që të pëlqen mund të nënkuptojë të jesh i shqetësuar për një rezultat në jetë dhe të duash të kontrollosh atë që po ndodh përreth.