Të zgjohesh në mes të natës dhe të përballesh me dikë në kontrollin e një sulmi në ecje në gjumë është sigurisht një përvojë që duhet marrë me kujdes ekstrem dhe që shpesh mund të jetë edhe e frikshme.

Në fakt, ata që nuk mund të përballen me episode të këtij lloji mund të rrezikojnë gjithashtu të bëjnë një gabim dhe të “traumatizojnë” individin e fjetur. Një episod i ecjes në gjumë zakonisht ndodh në orët e para të natës dhe zgjat vetëm disa minuta, megjithëse ecja në gjumë mund të zgjasë deri në 40 minuta ose, në raste të rralla, edhe disa orë.

Në kulturën popullore ekziston besimi sipas të cilit, në raste të këtij lloji, gjëja më e mirë që duhet bërë është të mos zgjohet një subjekt që fle gjatë ecjes, pasi ky veprim mund të rrezikojë edhe shëndetin e tij ose, në raste më të rënda, të rrezikojë. të jetës së tij.

Megjithatë, në aspektin mjekësor, a është vërtet kështu? Shkenca ka kohë që po pyetet për këtë fenomen përmes studimeve dhe kërkimeve të synuara. Pra, çfarë ndodh kur përpiqemi të zgjojmë një somnambul? A është vërtet aq e rrezikshme sa mendoni?

Zgjimi i dikujt gjatë këtyre episodeve mund t’i bëjë ata të ndihen shumë të çorientuar. Për shkak se ata nuk janë plotësisht të vetëdijshëm në rrethana të tilla, ata që ecin në gjumë mund të shfaqin reagime të papritura kur përpiqen t’i ndihmojnë. Përdorimi i forcës për të kontrolluar një somnambul mund të bëjë që ai të godasë, shkelmojë ose hedhë objekte drejt jush, duke shkaktuar lëndime.

Ekspertët thonë se zgjimi i një personi që ecën në gjumë nuk përbën asnjë rrezik për personin që fle. Megjithatë, përpjekja për të zgjuar një somnambul mund të shkaktojë një reagim të dhunshëm që mund të krijojë probleme për personin që përpiqet ta zgjojë atë. Për këtë arsye, shpesh është më mirë t’i jepni atij më shumë hapësirë ​​për të lëvizur.

Një mënyrë e qartë për të thënë se kushdo që mund të rrezikojë më shumë është pikërisht arkitekti i zgjimit të tij hipotetik. Gjithashtu, derisa të duket se janë gati të dëmtojnë veten ose ata që i rrethojnë, shumica e ekspertëve këshillojnë fuqimisht të mos zgjoni dikë ndërsa ai është duke ecur në gjumë.

Nëse jeni të shqetësuar për sigurinë e personit të prekur, mund të përpiqeni ta vendosni me qetësi në shtrat pa e zgjuar. Ai fillimisht mund të refuzojë të shkojë me ju.

Megjithatë, në atë rast, alternativa juaj më e mirë mund të jetë të kujdeseni për të dhe të siguroheni që ajo të mos lëndohet. Megjithatë, ata që ecin në gjumë zakonisht zgjohen dhe kthehen në shtrat vetë dhe pastaj ngrihen në mëngjes pa kujtuar atë që ndodhi një natë më parë.