U ndodh shumë grave të besojnë se janë një nënë e keqe, thjesht sepse nuk përputhen me ndjenjën e zakonshme të dëshirës për të kaluar më shumë kohë me fëmijën e tyre, pas lindjes. Arsyet e dëshirës për t’u kthyer sa më shpejt në punë janë të ndryshme, edhe shpjegimet po ashtu, si dhe përfitimet për nënën e foshnjën. Le të zbulojmë se si t’i përgjigjemi pyetjes:

Ne zgjedhim lirisht
Disa gra do të donin më shumë kohë për mëmësinë, të tjerat mezi presin të kthehen në punë. Këto të fundit shpesh përfundojnë duke u ndjerë fajtore dhe duke besuar se janë nëna të këqija. E vërteta, megjithatë, është se asnjë nga dy zgjedhjet nuk është e gabuar dhe se, në të dyja rastet, ajo që ka rëndësi është të vendoset në liri totale veprimi.

Në shumë situata, pra, edhe nëna që kanë vullnetin e plotë për të shijuar mëmësinë deri në ditën e fundit, në praktikë mund të kuptojn se nuk e duron dot idenë e qëndrimit në shtëpi, larg punës me muaj e muaj. Shpesh, të parat që befasohen nga vendimi i tyre janë vetë nënat, të cilat përfundojnë duke akumuluar ndjenja faji.

Mirëqenia jonë është edhe e juaja
Këshilla është që ta braktisin sa më shpejt këtë ndjenjë dhe të përqafojnë plotësisht zgjedhjen e tyre. Në këtë mënyrë mamatë do ta kenë më të lehtë ta shijojmë të voglin e tyre dhe të mos ia paraqesim punën si problem atij, neve dhe pjesës tjetër të familjes.

Në fakt, nëse jemi mirë, nga mirëqenia jonë do të përfitojnë edhe njerëzit që na rrethojnë. Kjo do ta lejojë fëmijën të rritet në një mjedis më të qetë, harmonik dhe rrjedhimisht të lumtur, i aftë për të stimuluar pozitivisht zhvillimin e tij njohës dhe natyrën e tij.

Prandaj, mësoni të vlerësoni pozicionin tuaj si mama dhe mos u ndjeni fajtore nëse preferoni të ktheheni në punë dhe t’ia besoni fëmijën kujdesit të një anëtari të familjes ose një dadoje. Ne hyjmë në perspektivën e të qenit plotësisht të shëndetshëm dhe normal vetëm kur qetësojmë impulset tona dhe ndjekim qëllimet e mira. Të kesh një fëmijë nuk do të thotë të ndalosh së jetuari dhe të asgjësosh plotësisht veten.

Nuk gjejmë justifikime
Nëse të afërmit dhe miqtë tregojnë se kanë dyshime për vendimin tuaj si mama, vetëm sepse “normalisht nuk bëhet kështu”, mbrojeni këndvështrimin tuaj dhe bëjani të qartë se çdo person është i ndryshëm dhe mund të jetojë situata krejtësisht të ndryshme.

Kërkoni mbështetje nga partneri dhe mos e përjashtoni apriori. Ndaloni së gjykuari veten, demonstroni bindje të plotë në zgjedhjen tuaj dhe bekojeni veten plotësisht në rrugën që keni vendosur të ndiqni. Pavarësisht se çfarë duam dhe bëjmë, gjërat do të shkojnë më së miri nëse ndjekim instinktet tona.

Ne e duam atë që jemi
Të tregosh dashuri për veten nuk do të thotë të mos kesh dashuri për të voglin. Në të vërtetë, të ndjehesh një person plotësisht i përmbushur nuk do të thotë të jesh një nënë e keqe, por shpesh bëhesh model i mirë për vogëlushin, i cili do të rritet me një figurë të fortë pranë tij, e aftë për të transmetuar vlera të rëndësishme dhe për të treguar rëndësinë e ndjekjes së ëndrrave deri në realizimin e tyre.

Në këtë mënyrë, pasi të ktheheni në shtëpi pas një dite pune, mund të bëheni më të vetëdijshme për rëndësinë e kalimit të kohës me fëmijën dhe të shijoni plotësisht çdo sekondë. Për arsye të dukshme, duke u ndjerë si një luan në kafaz, çdo mama do të rrezikonte të mbetej në hije, duke minuar marrëdhënien me foshnjën.

Duke u bërë një nënë më e mirë
Kalimi i gjithë kohës me të voglin nuk do t’ju bëjë domosdoshmërisht mama perfekte. Shpesh, pas kësaj qasjeje ekziston rreziku i rrafshimit në një nivel kufizimi të përbërë nga ndjenja që nuk iu përkasin juve dhe që, në planin afatgjatë, nuk mund të mos perceptohen si negative nga fëmija.

Sepse, në fund të fundit, ajo që ka vërtet rëndësi është dashuria që ndiejmë për fëmijët tanë, duke e parë atë të ndërsjellë. Marrja e hapësirës së duhur dhe të jetuarit në gjendjen tonë ideale është më e mira që mund të bëjmë për të fëmijën dhe për vete, në mënyrë që të jetojmë me ndershmëri të plotë dhe të mos mohojmë veten. Duke u ndjerë të kompletuara dhe të përmbushura, do të jeni edhe mama më të mira.