A është pirja e kafesë e mirë apo e keqe? Ashtu si me shumë ushqime të tjera, përgjigja nuk është unike. Çdo efekt i dëmshëm ose i dobishëm në trupin tonë varet nga sasia e kafesë që konsumojmë, por gjithashtu dhe mbi të gjitha nga gjendja jonë shëndetësore.

Për të thënë se janë kërkime të shumta shkencore të kryera ndër vite. Në fakt, disa studime kanë treguar se konsumimi i një deri në tre filxhanë kafe në ditë duket se redukton vdekshmërinë (nga çdo shkak).

Ndërsa kërkime të tjera kanë identifikuar një lidhje midis konsumit të tepërt të pijeve dhe shfaqjes së kancerit. Një studim i fundit japonez ka hedhur më shumë dritë mbi këtë çështje, duke treguar se konsumimi i dy ose më shumë filxhanëve kafe në ditë mund të dyfishojë rrezikun e vdekjes nga sëmundjet e zemrës tek disa individë.

Konkretisht, bëhet fjalë për persona që tashmë vuajnë nga presioni i lartë i gjakut, më i lartë se 180/100 mmHg. Dr Hiroyasu Iso, një studiues i përfshirë në studim, theksoi rëndësinë e zbulimit me këto fjalë:

“Me sa dimë, ky është hulumtimi i parë ndonjëherë që identifikon një lidhje midis konsumit të dy ose më shumë filxhanëve kafe në ditë dhe vdekshmërisë nga sëmundjet kardiovaskulare tek ata që vuajnë nga hipertensioni. Falë këtyre rezultateve, mund të themi se. Njerëzit me presion të lartë të gjakut duhet të shmangin pirjen e tepërt të kafesë”.

Kjo nuk do të thotë, natyrisht, se hulumtimi që identifikon përfitimet në konsumimin e përditshëm të kafesë nuk është i vlefshëm. Përfitimet ekzistojnë, por te njerëzit që vuajnë nga hipertensioni, efektet e dëmshme të kafeinës janë më të mëdha se ato mbrojtëse.

Në përgjithësi, për të përcaktuar sasinë e efekteve negative të kafesë në shëndet, është gjithashtu e nevojshme të vlerësohet si e konsumojmë atë. Shtimi i sheqerit, si dhe ai i qumështit apo ushqimeve të tjera që zakonisht lidhen me kafenë, në fakt mund të rrisë mundësinë e shfaqjes së problemeve kardiovaskulare afatmesme dhe afatgjata.