Një studim i ri tregon se ekspozimi ndaj dritës blu qe vjen nga telefoni, mund të ketë efekte të dëmshme në trupin tuaj, duke përfshirë plakjen e përshpejtuar.

Shpesh na thuhet se shumë kohë e shpenzuar në telefonat inteligjentë nuk është e mirë për ne dhe tani një studim i ri sugjeron se mund të jetë edhe rritja e shpejtësisë me të cilën plakemi.

Studiuesit nga Universiteti Shtetëror i Oregonit kanë kryer një studim, duke përdorur fruta për të testuar efektet e dritës blu. Ata gjetën prova se funksionet tona bazë celulare mund të ndikohen nga kjo dritë që emetohet nga telefonat inteligjentë dhe pajisjet e tjera.

“Ekspozimi i tepërt ndaj dritës blu nga pajisjet e përditshme, si televizorët, laptopët dhe telefonat, mund të ketë efekte të dëmshme në një gamë të gjerë qelizash në trupin tonë, nga lëkura dhe qelizat dhjamore, deri te neuronet shqisore”, thotë Dr Jadwiga Giebultowicz, një. autor i vjetër i këtij studimi dhe profesor i Biologjisë Integruese në Universitetin Shtetëror të Oregonit.

“Ne jemi të parët që tregojmë se nivelet e metabolitëve specifikë – kimikate që janë thelbësore për funksionimin e duhur të qelizave – ndryshojnë në mizat e frutave të ekspozuara ndaj dritës blu. Studimi ynë sugjeron se shmangia e ekspozimit të tepërt të dritës blu mund të jetë një strategji e mirë kundër plakjes.

Në hulumtimin e tyre, ekipi zbuloi se mizat e frutave të ekspozuara ndaj dritës blu aktivizuan gjenet e tyre mbrojtëse nga stresi. Mizat e frutave që mbaheshin në errësirë ​​të vazhdueshme u zbuluan se jetonin më gjatë. “Për të kuptuar pse drita blu me energji të lartë është përgjegjëse për përshpejtimin e plakjes tek mizat e frutave, ne krahasuam nivelet e metabolitëve në mizat e ekspozuara ndaj dritës blu për dy javë me ato mbajtur në errësirë ​​të plotë, “tha Giebultowicz.

Metabolitet janë substanca që prodhohen ose përdoren kur trupi po shpërbëhet duke përfshirë drogën, ushqimin, kimikatet ose çdo gjë që vendosni në trupin tuaj. Studimi zbuloi se ekspozimi i dritës blu shkakton ndryshime të mëdha në nivelet e metabolitëve në qelizat e kokave të mizave. Në veçanti, ata zbuluan se nivelet e suksinatit të metabolitit u rritën, por glutamati u ul.

“Sukcinati është thelbësor për prodhimin e karburantit për funksionin dhe rritjen e çdo qelize. Nivelet e larta të suksinatit pas ekspozimit ndaj dritës blu mund të krahasohen me gazin që është në pompë, por nuk hyn në makinë, “tha Giebultowicz.