Më në fund jemi kthyer të fluturojmë pas pandemisë, por të kapur nga euforia e udhëtimit përsëri dhe të emocionuar që kemi kokën në re pas dy vitesh, nuk vumë re praninë e një vrime të vogël në pjesën e poshtme të dritares.

Herën tjetër që të provoni të merrni një avion, kushtojini vëmendje… Diametri nuk i kalon dy milimetra, ndaj nuk është e lehtë të vërehet, por ju sigurojmë se është aty.

Funksioni i vrimës së vogël pranë dritares është aq i rëndësishëm sa që konsiderohet thelbësor për udhëtarët: në thelb, në fakt, rregullon presionin midis pjesës së brendshme të kabinës dhe jashtme.

Jashtë ka ajër me presion më të ulët se në lartësi më të ulëta; brenda avionit presioni lejon nivele të tolerueshme të oksigjenit të marrin frymë.

Vrima në fjalë quhet pikërisht “vrima e frymëmarrjes” dhe ndodhet midis shtresës së parë dhe të tretë të xhamit. Paneli më i brendshëm, pra ai në kontakt me pasagjerët, mbron dy shtresat e tjera, ndërsa ai qendror – ku është bërë vrima e vogël – lejon që ajri që kalon brenda të ndikojë në vetvete, pra ajri arrin ekuilibrin e përsosur midis brenda dhe jashtë.

Me fjalë të tjera, ai shmang pjesën më të madhe të presionit që vjen nga jashtë dhe lejon, në rast të këputjes së shtresës më të jashtme, të mbajë kabinat nën presion. Për më tepër, vrima e vogël ka funksionin që të mos mjegullohen dritaret gjatë fluturimit dhe të mos krijojnë kondensim të rrezikshëm.

Me pak fjalë, mos kini frikë nga vrima… nuk është aspak gabim, por e kundërta. Për sigurinë tonë, është mirë që të mos e mbulojmë ose ta mbyllim: falë asaj vrime të vogël, në fakt, ne mund të marrim frymë pa problem kur jemi në aeroplan ndërsa jashtë presioni është shumë më i lartë.