Edhe ata që kanë fatin të jetojnë në male, ku vera zakonisht jep pak freski, e gjejnë veten duke vuajtur nga vapa si ata që jetojnë në qytetet e mëdha.

Zgjidhja më e dobishme është sigurisht përdorimi i kondicionerit edhe nëse – dhe ne e dimë mirë – do të na bëjë të shpenzojmë një pasuri për shkak të kostove të larta të energjisë elektrike dhe do të ndotë shumë.

Ka disa mënyra të pazakonta për t’u përballur me netët e verës që kalohen duke luftuar me pagjumësinë, por ditën gjërat bëhen të padurueshme dhe më pas ndezim kondicionerin sikur të mos ketë të nesërme.

Megjithatë, ka një truk që pak njerëz e dinë për të shmangur një faturë e të energjisë elektrike të kripur: ky truk premton të na kursejë shumë, ndërkohë që do të kemi një mjedis të freskët dhe të banueshëm duke përdorur sistemin e ajrit të kondicionuar.

Hapi i parë është të keni gjithmonë filtra të pastër: pajisja do të bëjë më pak përpjekje për të rifreskuar dhomat; Për më tepër, këshillohet të mos përdorni kondicionerë shumë të vjetër, pasi nuk janë efiçent energjetik dhe për rrjedhojë shkaktojnë rritje të konsumit dhe bashkë me to rriten edhe kostot në faturë.

Së fundi, perlë që duhet të vëmë menjëherë në praktikë është të mos vendosim temperaturën shumë të ulët: nëse ka një hendek më shumë se 8 gradë midis mjediseve të jashtme dhe të brendshme, fatura do të rritet sepse pajisja do të mbingarkohet për shkak të një sforcimi të tepruar.

Nje shembull? Nëse jashtë është 35 gradë dhe duam që dhoma e ndenjes të ketë temperaturë 20, atëherë konsumi do të ndihet në fund të muajit; nëse e vendosim në 27, e cila në çdo rast është shumë më e ftohtë se e jashtme, atëherë nuk do të kemi një humbje të vërtetë ekonomik.

Na tregoni nëse dhe sa keni kursyer falë këtij sekreti që pakkush e di dhe nëse keni truke të tjera për të shpenzuar më pak dhe për të pasur një shtëpi të freskët.