Ajo e deklaron menjëherë pa hezitim: “Po të ishte në dorën time do të kisha qëndruar në vitet nëntëdhjetë”. Penelope Cruz ishte një pjesëmarrëse surprizë në Chanel Master Class në Firence dhe foli ndër të tjera për marrëdhënien e saj me teknologjinë.

“E rrëfej se i bëj shumë rezistencë dixhitalit”, tha aktorja spanjolle duke shprehur shqetësimin sesi bota moderne është tërësisht e varur nga teknologjia që përfundon duke ndikuar në vetë ritmet e jetës. “Unë gjithashtu shpresoj që diçka të ndryshojë”, shtoi ai.

Muza e Almodovarit, e nominuar këtë vit për çmimin Oscar për filmin Madres paralelas, iu përgjigj pyetjeve të shumta që u bënë duke magjepsur publikun dëgjues. Folëm për traditën e Maison Chanel, ambasadore e së cilës ajo është, por edhe për të ardhmen, për të sjellë pasionin për mjeshtëri të shkëlqyer në botën teknologjike dhe dixhitale.

Tashmë flitet për sfilata në Metaverse dhe butikë virtualë, por aktorja mbetet e ankoruar pas disa vlerave të së shkuarës. “Ne fëmijët nuk e kishim këtë furi, këtë çmenduri të ekzagjeruar,” tha ajo, “teknologjia ka përshpejtuar gjithçka shumë.

Ndjej se nuk kam asnjë përgjegjësi për të, por jam e shqetësuar për përdorimin e teknologjisë.” Sipas aktores, më të vegjlit janë ata që paguajnë çmimin: “Dhe kjo nuk është mirë”, shtoi ajo, “Po mendoj për fëmijët dhe adoleshentët. Është e vërtetuar shkencërisht, nuk është mendimi im”.

Cruz, në moshën 48-vjeçare, shpreson të kthehet në një ritëm më të ngadaltë të jetës, kujton kur gjyshja e saj e mësoi atë të qepte me durim dhe saktësi, ishte pothuajse një formë meditimi për të.

E njëjta ndjenjë qetësie, thotë ai, përjetohet në atelietë e Chanel për të parë artizanët duke punuar në krijimin e mrekullive. Disa gjëra thjesht kanë nevojë për kohën e tyre, por shoqëria e sotme duket se nuk i jep asgjë.

Duhet të rizbulojmë, thotë aktorja, “vlerën e ngadalësimit”. “Ne duhet të kemi një qasje tjetër, të gjithë së bashku”, përfundon ai, “Unë mendoj se do të ndodhë herët a vonë. Tani gjithçka është jashtë kontrollit”.