Gjeografia fizike e Tokës duket të jetë diçka e pandryshueshme dhe e përjetshme, aq sa renditja e kombeve dhe kontinenteve në glob është djegur në mendjet dhe imagjinatat tona:

Europa në Qendër-Veri, Afrika në Jug, Azia në Lindje dhe Amerika në Perëndim. E vërteta, megjithatë, është se tokat e shfaqura nuk kanë pasur gjithmonë formën dhe shtrirjen aktuale. Dhe, sipas kërkimeve shkencore, ato nuk do t’i mbajnë përgjithmonë.

Njëherë e një kohë ishte Pangea, një superkontinent që gruponte së bashku të gjitha tokat e shfaqura të planetit gjatë epokës Paleozoike dhe Mesozoike të hershme. Prej andej filloi i ashtuquajturi “zhvendosje kontinentale”, e cila çoi, në një proces që zgjati miliona vjet, në konfigurimin aktual të globit. E cila, megjithatë, nuk është aspak përfundimtare.

E pra, në hapësirën prej 300 milionë vjetësh ne mund të kthehemi në një rend shumë të ngjashëm me atë të së shkuarës. Sipas një studimi akademik të publikuar shtatorin e kaluar në National Science Review, flitet për një “përplasje” mes Amerikës dhe Azisë që nuk do të ndodhë në nivel ushtarak, por në atë thjesht fizik.

Shkencëtarët përdorën një superkompjuter për të dalë me modelimin gjeodinamik 4-D që përdor konfigurime tektonike realiste. Rezultatet na bëjnë të besojmë se Paqësori do të lëvizë në mënyrë jonormale, përmes një reduktimi në trashësinë dhe forcën e kores oqeanike.

Kjo do të çojë në një lloj “mbylljeje” të vetë Oqeanit Paqësor, që do të çojë në përplasjen e tokave të Amerikës me ato të Azisë, duke tërhequr gjithashtu një pjesë të madhe të Oqeanisë me vete në atë që praktikisht do të jetë lindja e një kontinent i ri. , i cili u pagëzua “Amasia”.

Me pak fjalë, një përplasje e titanëve. Është e vështirë të zbulohet nëse gjërat do të shkojnë kështu apo jo në 300 milionë vitet e ardhshme… Ne e dimë vetëm se, në komunitetin shkencor, interesi që po ngjall simulimi është kaq i lartë. A do të korrespondojë me realitetin?