Këto janë ditë debati intensiv në Copparo, në zonën e Ferrarës, dhe mbi të gjitha në mediat sociale, ku fraksionet “pro” dhe “kundër” gjelit të quajtur “Garibaldi” po tërbohen, aq sa disa njerëz pendohen për diskutimet e vjetra për gropat në rrugë dhe festat e fshatit.

Kudo flitet për gjelin rebel që zgjon në orën 4 të mëngjesit gjithë lagjen dhe mobilizon shpirtrat, mes protestave dhe peticioneve. Madje për të do të kishte një lloj “izolimi”, të konfirmuar pas takimit të fundit me policinë (në të cilin morën pjesë banorët, edhe përfaqësues të të drejtave të kafshëve).

Një “ushtri” mbizotëron dhe mbush pothuajse të gjithë hapësirën e eterit në këto orë; atë të aleatëve të gjelit problematik. Mjaft për të organizuar një kundërpeticion për ta mbrojtur nga ata që duan ta dëbojnë.

“Kam një shok që ka një kotec të vogël pulash, mund të presë Garibaldin”, – shkroi njëri. Ndoshta do ta zhvendosin me pulën e bardhë që tani për tani, në fakt, është quajtur “Borëbardha”. Dhe vetëm gjatë fundjavës duket se i është gjetur një fermë e përshtatshme gjelit në fjalë.

“Në mes të kaq shumë pulave, ai do të jetë mirë”, – paralajmëroi dikush. Ndërkohë, e vetmja siguri është se, të paktën deri pak orë më parë, “Garibaldi” është gjallë: e kanë dëgjuar të këndojë, e kanë komentuar me përpikëri në internet. Por nesër do të shohim, lufta e peticioneve ka filluar.

Dhe nëse nga njëra anë dikush përsërit “është gjetur një fermë për gjelin, ne e dimë”; nga ana tjetër më shumë se një përdorues paralajmëron për rrezikun, domethënë se, për një arsye ose një tjetër, mund të përfundojë i pjekur.