Po pyesni veten pse moti ndryshoi kaq shpejt per keq, duke sjelle nje super te nxehte? Imazhi i marrë nga shkencëtarët e Copernicus, të angazhuar në Shërbimin e Monitorimit të Mjedisit Detar (CMEMS), tregon anomalinë e temperaturës së sipërfaqes së detit të regjistruar të dielën 19 qershor 2022 në Detin Mesdhe.

Nje fakt i shfaqur përgjatë brigjeve të Spanjës, Francës dhe Italisë. Një anomali prej + 5 ° C më shumë se mesataret sezonale e cila ka efekte shkatërruese në ekuilibrin e ekosistemeve detare.

Siç dëshmohet nga rezultatet e para të projektit CareHeat (Zbulimi dhe kërcënimet e valëve të të nxehtit detar) i financuar nga Agjencia Evropiane e Hapësirës (ESA), që nga 10 maji zona e Mesdheut është goditur nga një valë të nxehti.

Ajo ka rritur temperaturat sipërfaqësore të det prej rreth 4-5°C, me maja më të larta se 23°C, nëse krahasohet me periudhën e referencës 1985-2005. Nder te tjera parashikohet qe edhe ne javet ne vazhdim te vazhdoje…