Hollimi i shtresës së ozonit në Arktik shkakton anomali meteorologjike në hemisferën tonë, mund të jetë një nga shkaqet kryesore të anomalive të regjistruara në pranverën e vitit 2020 dhe në atë të vitit 2011.

Një studim ndërkombëtar i udhëhequr nga Thomas Peter, i Politeknikut të Zyrihut dhe i botuar në Nature Geoscience, tregon një lidhje të drejtpërdrejtë midis varfërimit të shtresës së ozonit dhe ndryshimeve në evolucionin e vorbullës polare.

Kur flasim për vrimën e ozonit në përgjithësi mendojmë për hollim të madh që ekziston në shtresat e sipërme të atmosferës që ndodhen mbi Antarktidë, në Polin e Jugut, por një rajon tjetër kritik edhe pse më pak i njohur është ai mbi Arktik, në Polin e Veriut.

Ozoni është një gaz që gjendet në lartësi shumë të larta që luan një rol themelor në mbrojtjen e jetës në tokë, sepse është në gjendje të bllokojë një pjesë të madhe të rrezatimit të rrezikshëm që vjen nga dielli.

Gazi mbështjell planetin por në të dy polet ka dy lloje vrimash (më të theksuara në jug) edhe për shkak të ndotjes njerëzore që shtrëngohen dhe zgjerohen dinamikisht gjatë stinëve dhe prej disa kohësh dyshohet se madhësia e tyre përcakton një farë mënyre. disa anomali meteorologjike.

Duke futur të dhëna në lidhje me ndryshimet në shtresën e ozonit në Arktik në modelet matematikore, studiuesit vëzhguan korrelacionet midis majave të varfërimit të ozonit dhe burimeve anormale të nxehta dhe të thata në Evropën qendrore dhe veriore dhe në Rusi dhe Siberi në vitet 2020 dhe 2011.

Sipas studimit, një sasi më e vogël e ozonit në pol, pra një filtër më i ulët ndaj rrezeve diellore UV, çon në një ftohje më të madhe të stratosferës dhe rrjedhimisht një kufizim më të ulët të ‘forcës’ së vorbullës polare, masës së madhe të të ftohtit. ajri që qarkullon në rajonin polar. Ndërveprimet e vorbullës polare do të kenë më pas pasoja të drejtpërdrejta meteorologjike me atë që regjistrohet në të gjithë hemisferën.