Fryma e nxehtë e Hannibal, një anticiklon afrikan, do të vazhdojë të mbulojë me vapë pjesën më të madhe të Mesdheut qendror-perëndimor të paktën deri të hënën më 23. Siç raportohet nga parashikimet e faqes së internetit www.ilmeteo.it, disa rekorde në Itali tashmë janë rrahur, përfshirë natën më të nxehtë në Bolzano që nga viti 1956.

Situata, gjatë fundjavës, mund të përkeqësohet dhe temperaturat mund të arrijnë deri në 35 gradë Celsius, e shoqëruar edhe me një nivel të lartë lagështie. Në disa zona, veçanërisht në veriperëndim dhe në Sardenjë, rekordet e majit të regjistruara deri më tani mund të tejkalohen, duke qëndruar në rreth 33-34 °.

Përzierja e nxehtësisë dhe lagështisë do të krijojë një fazë të rrezikshme nga kjo pasdite deri të hënën, por me gjasë do të vijë pas reshjeve për të zbutur vapën e madhe. Të paktën në veri të Italisë, sepse në qendër dhe në jug, nga ana tjetër, Hannibal mund të çojë në një rritje të mëtejshme të temperaturave.

Ndërkohë ka dëme në mjedis. Ky fenomen, së bashku me mungesën e reshjeve, po intensifikon thatësirën historike në veri: niveli i Po-së ka qenë mesatarisht prej javësh në muajin gusht dhe as reshjet në fillim të majit nuk e kanë zbutur situatën.

Edhe popullata më e brishtë do të vuajë nga temperaturat e pazakonta: vala e parë e të nxehtit, në fakt, është më e rrezikshmja.