Me fat dhe i keq: këto janë dy mbiemrat e zgjedhur nga matematika për të përshkruar numrin 99. Kishte kaq shumë telefona inteligjentë të përdorur nga një artise nga Berlini, që preku të keqen me shakanë e saj, duke mashtruar një gjigant si Google Maps. Ky është Simon Weckert, një banor i kryeqytetit gjerman dhe i etur për të përjetuar diçka të re.

Qëllimi ishte ambicioz, por jo i pamundur, për ta bërë shërbimin e vendndodhjes gjeografike të Mountain View të besonte se rrugët e qytetit teutonik ishin plot me makina dhe për rrjedhojë me trafik, kur përkundrazi nuk kishte bllokime. Eksperimenti rezultoi i suksesshëm falë një numri mbresëlënës telefonash me çmim të ulët, pasi algoritmet ishin konfuze dhe jo pak.

Telefonat inteligjentë të përdorur

Për të mos rrezikuar falimentimin, Weckert u mbështet në telefonat inteligjentë të dorës së dytë dhe i vendosi në një karrocë të vogël të kuqe, të zvarritur nëpër rrugë të ndryshme jo pa mundim. Në këtë mënyrë mund të dukej se kishte shumë telefona në të njëjtin vend në Berlin dhe se ata lëviznin në të njëjtën kohë me një ritëm shumë të ngadaltë. Google Maps besonte se ishte trafik i vërtetë.

Askush nuk do ta kishte imagjinuar ndonjëherë një keqkuptim të tillë dhe në vend të kësaj ndodhi. Artisti guxoi të sfidonte Big G dhe videoja e postuar në YouTube dëshmon se askush nuk është perfekt në këtë planet, madje as faqet e internetit që prezantohen në mënyrë magjepsëse dhe të pagabueshme.

Aplikacioni i famshëm tashmë është i pranishëm në jetën e secilit prej nesh. Shpesh mund të bëhet një sfidë për të trajtuar adresa të caktuara dhe në vend të kësaj, Google Maps vjen në shpëtim me sugjerimet dhe itineraret e saj. Kushtet e trafikut vendosen më pas në bazë të asaj që po bëjnë përdoruesit e ndryshëm që përdorin hartat. Nëntëdhjetë e nëntë telefona inteligjentë të ngadalësuar janë barazuar me shumë makina të ndaluara.

Rrugët e Berlinit në fakt ishin të shkreta dhe në video shohim Weckert duke ecur i qetë me karrocën e tij dhe telefonat e shumtë. Gjatë rrugës, Mountain View e këshilloi për adresa alternative për të mos përfunduar në radhë. Intuita e duhur ishte të kaloje nëpër rrugët e pasme të kryeqytetit gjerman. Telefonat inteligjentë u ndezën me kujdes.

Pozicionet që duhen regjistruar

Secili prej tyre kishte lidhjen me navigatorin e Google dhe 99 pozicionet u regjistruan në kohë reale siç ndodh në këto situata. Sistemi dukej i thjeshtë por gjenial. Hartat zakonisht tregojnë me të kuqe rrugët e mbipopulluara, duke lënë me të gjelbër ato që nuk kanë të njëjtin problem. Prandaj trafiku është kthyer në “art”.

Simon Weckert “mundi” Google Maps, por kompania amerikane nuk kishte dëshirë ta qortonte apo të përpiqej të justifikohej. Big G e komentoi historinë me gjysmë buzëqeshje: “Nuk ka rëndësi nëse ke makinë apo deve, ne jemi të lumtur kur hartat përdoren në mënyrë krijuese”.