Buzz Aldrin, njeriu i dytë që eci në hënë dhe i vetmi anëtar i mbijetuar i ekuipazhit të misionit historik Apollo 11, do të nxjerrë në ankand artefakte dhe kujtime të lidhura me uljen në hënë të vitit 1969 dhe misionet e tjera të NASA-s në Sotheby’s më vonë këtë muaj, me etiketa çmimesh ndoshta e shtrirë në shtatë shifra.

Ndër artikujt në shitje është edhe xhaketa e Aldrin-it për në hënë dhe mbrapa, me numrin serik 1039 dhe emrin e tij, “E. Aldrin”, i shtypur sipër arnimit të misionit Apollo 11, të cilin Sotheby’s vlerëson se mund ta shesë deri në 2 milionë dollarë.

Ankandi do të jetë hera e vetme kur një veshje e fluturuar gjatë uljes historike në hënë do të jetë e disponueshme për pronësi private, tha Sotheby’s, pasi xhaketat e veshura nga shokët e ekuipazhit të Aldrin, Neil Armstrong dhe Michael Collins, janë të dy pjesë e koleksionit Smithsonian.

Një tjetër pjesë e rëndësishme është ndërprerësi i ndërprerësit të prishur që në mënyrë famëkeqe mund ta kishte lënë ekuipazhin të bllokuar në hënë, së bashku me stilolapsin me majë të ndjeshme që Aldrin përdori për të ndezur motorin kur çelësi nuk funksiononte.

Ndërprerësi dhe stilolapsi i ndërprerësit kanë një vlerësim të shitjes nga 1 milion deri në 2 milion dollarë dhe janë huazuar nga Aldrin në muzetë në të gjithë vendin si Muzeu i Fluturimit në Seattle dhe, së fundmi, Muzeu Kombëtar i Ajrit dhe Hapësirës Smithsonian.

Një tjetër artefakt i rrallë i Apollo 11 i përfshirë në ankand është një listë kontrolli e aktivizimit të sistemeve që Aldrin solli me vete në Hënë dhe më pas përsëri, megjithëse ekuipazhi u drejtua të asgjësonte çdo send jo thelbësor në sipërfaqen hënore përpara nisjes.

Lista e kontrollit është e mbushur me shënime të bëra nga Aldrin ndërsa ishte në sipërfaqen hënore dhe pritet të arrijë midis 150,000 dhe 250,000 dollarë…