Janarin e kaluar, gjatë Panairit Ndërkombëtar të Konsumatorit Elektronikë (CES) në Las Vegas, ndodhi një episod problematik që përfshinte Tesla, kompaninë e makinave të Elon Musk.

Një video e zbuluar kohët e fundit zbuloi një provë jozyrtare në të cilën një Tesla Model Y e bardhë godet manekinin e një fëmije, duke e copëtuar atë në disa pjesë.

Përkundrazi, një Lexus RX i zi, i vendosur në skajin e djathtë të videos, arrin të frenojë në kohë pa kapur pengesën artificiale. Pse dy rezultate kaq të ndryshme?

Lexus RX është i pajisur me teknologjinë LIDAR, nga kompania Lumines, e cila me anë të një pulsi radar është në gjendje të zbulojë në distancë objektet brenda shtegut të rrugës. Nga ana tjetër, Tesla Model Y përdor një sistem kamerash shumë më pak efektiv.

Një zgjedhje e bërë nga Musk për të shmangur rritjen e çmimit të Teslës, përndryshe e detyrueshme me adoptimin e një sistemi të sofistikuar siç është LIDAR. Rreziku, megjithatë, janë aksidentet potencialisht fatale në rrugë.

Në një raport të fundit nga Administrata Kombëtare e Sigurisë së Trafikut në Autostrada (NHTSA), Tesla figuron si automjeti vetë-drejtues më i prirë ndaj aksidenteve, me 273 raporte të regjistruara nga korriku 2021 deri në maj 2022.

Ky raport ngriti një shqetësim të përgjithshëm nga ana e publikut amerikan ndaj automjeteve që drejtojnë vetë. Videoja e CES, e cila tani është bërë virale në Twitter, Reddit dhe YouTube, vetëm sa e përkeqëson këtë situatë.

Përdoruesi që postoi klipin në Twitter tha: “Është viti 2022 dhe Tesla ende nuk ndalet para fëmijëve”.

Pavarësisht nga rezultati i tmerrshëm dhe rreziku aktual i aksidenteve rrugore, duhen marrë masat e duhura paraprake: fakti që Tesla është ndër makinat gjysmë autonome më të prira ndaj aksidenteve, rrjedh nga fakti se ajo është më e përhapura në mesin e konkurrentëve të saj.

Për më tepër, teknologjia që duhet të garantojë drejtimin autonom total, Self-Driving e plotë, është ende në një fazë beta. Kështu që klientët e Tesla-s duhet të dinë se duhet të jenë vigjilentë në makinë gjatë gjithë kohës.