Një ekip ndërkombëtar i udhëhequr nga Helmholtz-Zentrum Dresden-Rossendorf (HZDR), Universiteti i Rostokut, Gjermani dhe École Polytechnique në Francë, arriti të tregojë se brenda atyre që njihen si “planetet e akullit”, Neptuni dhe Urani, bie “shi” diamantesh.

Neptuni dhe Urani: studimi i fundit

Studimi novator u botua në revistën Science Advances. Për të verifikuar këtë zbulim befasues, ata lëshuan ndezje intensive lazer në një film të hollë plastik.

Një nga rezultatet e marra i shtyu studiuesit të konfirmojnë se brenda këtyre planeteve, dy më të largëtit nga dielli, “bie shi” diamantesh. Kjo metodë mund të shërbejë gjithashtu për të zhvilluar një mënyrë të re të prodhimit të nanodiamantit.

Hipoteza është se nxehtësia dhe presioni intensiv mijëra kilometra nën sipërfaqen e këtyre planetëve mund të vërtetojnë ndarjen e përbërjeve hidrokarbure, duke kompresuar kështu karbonin në diçka shumë afër diamantit dhe duke bërë që ai të fundoset drejt bërthamave planetare.