Fluturimet me linja ajrore me kosto të ulët kanë revolucionarizuar turizmin dhe vetë mënyrën e udhëtimit, duke i bërë më të aksesueshme itineraret deri para disa vitesh, të paimagjinueshme për xhepat e shumë njerëzve.

Kështu, ne mund të fluturojmë nga një skaj i globit në tjetrin duke shpenzuar vetëm disa dhjetëra euro, njësoj si – në të vërtetë, ndonjëherë duke shpenzuar më pak – një udhëtim me tren ose mjete të tjera transporti.

Tani, ajo që ndoshta jo të gjithë e dinë është se ekziston një ‘dritare magjike’ e vërtetë që u lejon udhëtarëve të ardhshëm të kursejnë shumë në biletën e tyre duke shënuar oferta reale. Ja, si ose më mirë kur të merrni biletën më të lirë të avionit.

Linjat ajrore të mëdha (jo domosdoshmërish me kosto të ulët) priren të lëshojnë biletat e fundit të disponueshme për një fluturim vetëm disa ditë përpara nisjes. Dhe dihet, pra, që në orët para minutës së fundit garanton oferta të mira. Por kur hapen shitjet?

Siç zbulon Daily Mail, ka një numër specifik për çdo kompani, shifër që tregon se sa ditë para nisjes hapen rezervimet e biletave. Në këtë rast, paradhënie shpërblehet, për ata që mund të planifikojnë një pushim me diferencë të mjaftueshme.

Studimi i kryer nga CheapAir zbuloi se çmimi i biletave ndryshon mesatarisht çdo katër ose pesë ditë dhe çdo ndryshim sheh kostot që luhaten me rreth 30 euro.

Tani, ‘numri magjik’ që do të garantonte rezervimet më të favorshme do të ishte midis 330 dhe 362 ditë para fluturimit në fjalë, në varësi të linjave ajrore. Për shembull, British Airways hap shitjen 355 ditë përpara nisjes së planifikuar, ndërsa faqja e internetit EasyJet ju lejon të rezervoni 352 ditë përpara.

Dhe përsëri: Lufthansa hap biletat 360 ditë para fluturimit, Wizz Air 366 dhe Qantas 353. Ryan Air është ndryshe, sipas raportimeve, nuk ka një datë të saktë, por mesatarja është nëntë muaj para fluturimit.