A keni bimë në shtëpinë apo kopshtin tuaj? Bimët janë të gjitha formave dhe madhësive. Ato janë të rëndësishme për njerëzit dhe kafshët. Ato e bëjnë jetën tonë më të mirë në shumë mënyra. Si na ndihmojnë bimët? Lexoni për të zbuluar!

Bimët na japin oksigjen…

Oksigjeni është në ajrin që thithim. Të gjitha gjallesat kanë nevojë për të. Bimët prodhojnë oksigjen…

Bimët na japin ushqim…

Shumë bimë janë të mira për t’u ngrënë. Perimet janë bimë. Frutat, arrat, fasulet dhe farat vijnë nga bimët.

Bimët na japin hije…

Pemët janë bimët më të mëdha. Në verë, pemët janë plot me gjethe. Pemët bëjnë hije. Në një ditë të nxehtë dhe me diell, uluni nën një pemë. Do të qëndroni të freskët në hijen e saj.

Bimët na japin strehë…

Zogjtë, insektet dhe shumë kafshë të tjera jetojnë në pemë dhe bimë të tjera…

Gjithashtu, njerëzit përdorin dru nga pemët për të ndërtuar shtëpi. A e dini se disa bimë hanë insekte? Çdo gjethe e kurthit të mizave të Venusit përmban një lëng të ëmbël.

Kur një insekt përpiqet të pijë lëngun, gjethet mbyllen. I duhet rreth një javë që bima të përfundojë vaktin e saj të insekteve!