5 gushti ishte Dita Ndërkombëtare e Birrës, një festë e lindur në Kaliforni në vitin 2007 dhe që atëherë është përhapur dhe festuar në të gjithë botën.

Qoftë bionde, e kuqe apo e errët, është një kënaqësi që e shijojnë shumë njerëz në mbarë botën. Dhe, jo çuditërisht, birra është një nga pijet më të njohura në botë.

Por ajo që ata nuk e dinë shumë është se birra nuk duhet pirë as e ngrirë, as nga shishja. A ju duket si herezi? Mund të jetë… por e kuptove shumë mirë: ta pish shumë të ftohtë ose drejtpërdrejt nga shishja është gabim. Në fakt, birra duhet pirë gjithmonë nga një gotë.

Arsyeja qëndron në faktin se, e pirë direkt nga shishja, birra humbet shumicën e vetive organoleptike. Ose, më mirë, nuk është në gjendje t’i lëshojë ato.

Nëse e pini drejt nga kanaçja, hunda nuk e nuhat birrën dhe për rrjedhojë humbet e gjithë ana e shijes së perceptuar nga sythat e nuhatjes.

Përveç kësaj, duke e pirë direkt nga shishja, gëlltitet shumë më tepër dioksid karboni sesa duhet, me pasoja të tilla si fryrja e stomakut.

Nga ana tjetër, birra nuk duhet pirë asnjëherë e ftohtë akull por thjesht e ftohur, në temperaturë 4-6 gradë (përsëri varet nga stili i birrës).

Ashtu si pirja direkt nga shishja, edhe i ftohti rrafshon shijen dhe shijen e birrës, duke fshehur të gjitha aromat e saj dhe duke ‘standardizuar’ marrjen e saj.

Shkollat ​​e mendimit janë në fakt të ndryshme. Dhe ne jemi të sigurt se shumë prej jush nuk do të heqin dorë kurrë nga një birrë e ftohtë e pirë direkt nga shishja, veçanërisht në verë ose pas një dite veçanërisht të vështirë në punë. Por nëse duam ta shijojmë birrën tonë 100%, duhet t’i ndjekim absolutisht këto rregulla.