Mbretëria e Bashkuar po përparon me shpejtësi në inovacion në sektorin e saj agro-ushqimor. Pavarësisht nëse bëhet fjalë për përmirësimin e prodhimeve ekzistuese ose futjen e kulturave të reja ose teknikave bujqësore, ka disa projekte në të gjithë Britaninë që synojnë të trajtojnë disa nga çështjet kryesore në fushën e produktivitetit dhe qëndrueshmërisë mjedisore.

Njëra prej tyre, e cila është pjesë e një programi qeveritar që lidh industrinë me studiuesit akademikë, ka për qëllim reduktimin e importeve të sojës, të cilat arrijnë në rreth katër milionë tonë çdo vit në vend, shumica e të cilave përdoret për prodhimin e ushqimeve vegane ose vegjetariane, ose si ushqim për kafshët.

Alternativa ndaj atij importi, kryesisht nga Amerika e Jugut, ku prodhimi i sojës ka qenë i lidhur me shkatërrimin e pyjeve tropikale, duket se është prodhimi i bizeleve që nuk kanë shije si bizele.

Kjo do të thotë se studiuesit në Mbretërinë e Bashkuar po zhvillojnë kultivarë të rinj pa aromën e veçantë të kësaj bishtajore, të cilat mund të plotësojnë kërkesën në rritje për pjata vegane dhe vegjetariane, kërkesa për të cilat po rritet me 30% në vit, sipas të dhënave nga Innovative UK. agjencia kombëtare e inovacionit në Mbretërinë e Bashkuar.

“Bota ka ndryshuar. Njerëzit duan gjithnjë e më shumë proteina me bazë bimore në dietat e tyre sesa nga kafshët. Kështu që bizelet pa shije u bënë papritur shija e ditës”, shpjegon për BBC profesoresha Claire Domoney nga John Innes Center (JIC) në Norwich, një nga shkencëtarët që punon në projekt.

Bizelet, siç e dinë të gjithë, janë veçanërisht të pasura me proteina. Megjithatë, maskimi i shijes së tyre, kur për shembull ato përdoren në sasi të mëdha si zëvendësues i mishit në gatimet vegane, është i vështirë.

Shija e tyre është për shkak të një gjeni, të cilin shkencëtarët e zbuluan rreth 30 vjet më parë. Në atë kohë, zbulimi i këtij gjeni ishte një qëllim në vetvete, por tani ai kërkim mund të jetë baza e një industrie të re.

Projekti Peas That Don’t Taste Like Peas, i cili synon të rrisë prodhimin e kësaj bishtajore në Mbretërinë e Bashkuar dhe të reduktojë emetimet e gazeve serrë, përfshin një kompani mbarështuese të bimëve me bazë në Belfast, embrion.

“Ne kemi një zakon të paqëndrueshëm të sojës dhe duhet të përpiqemi ta heqim atë zakon”, tha shefi ekzekutiv i kompanisë, Paul Billings.

Bizelet janë ndër kulturat më miqësore me mjedisin. Ata nuk kërkojnë plehra të pasura me azot, të cilat janë intensive për t’u prodhuar, dhe kthejnë azotin dhe lëndët e tjera ushqyese në tokë, duke reduktuar më tej nevojën për plehra me rotacion kulture.

Prandaj, aftësia për të maskuar shijen e tyre mund të përfaqësojë një pikë kthese në fushën e produkteve me bazë bimore, për shembull duke shmangur që burgerët vegan të shijojnë shumë bizele, si dhe të jenë një alternativë më e qëndrueshme ndaj sojës së importuar, duke garantuar gjithashtu nivele më të larta. e proteinave të tretshme.

Përzgjedhja e varietetit më të përshtatshëm për kultivim do të bëhet me metoda tradicionale, pra me kryqëzim me bimët që do të zgjidhen për rendimentin, përmbajtjen e lartë të proteinave dhe lehtësinë e vjeljes me mjete mekanike.

Pasi të identifikohet, kultivari i ri do t’i nënshtrohet provave në terren nga Organizata Kërkimore e Përpunuesve dhe Kultivuesve (PGRO), organizata britanike për vlerësimin e të korrave.

“Nëse fermerët duan të kontrollojnë kostot e tyre dhe të veprojnë në një mënyrë të përgjegjshme për mjedisin, rritja e bizeleve plotëson të dyja nevojat”, thotë Roger Vikers, drejtori menaxhues i PGRO.

“Nëse ka një fokus mjedisor në rregulloret e reja të qeverisë, atëherë këto kultura janë shumë të përshtatshme për këtë, dhe fermerët po e kuptojnë këtë.”