Bashkimi Evropian ka autorizuar kohët e fundit shitjen dhe konsumimin e produkteve ushqimore me bazë miellin e kriketit. Kjo bëri që shumë të ngrinin hundët. Megjithatë, drejtimi i marrë duket i destinuar të zgjasë për një kohë të gjatë.

Sipas ekspertëve, në fakt, ushqimi i së ardhmes përfaqësohet nga insektet. Karkalecat, kriketat, milingonat, vemjet: këto janë ushqimet që do të sjellim në tavolinat tona pas 30 vitesh.

Në fakt, shkencëtarët kanë nënvizuar se ato janë burime të shkëlqyera proteinash me kosto të ulët. Dy cilësi jo të këqija, nëse marrim parasysh se deri në vitin 2050 popullsia e botës do të arrijë gati 10 milionë.

Të jesh në gjendje t’i ushqejmë të gjithë këta njerëz me ushqimet me të cilat jemi mësuar sot, do të kishte një ndikim shkatërrues në ekosistem, për të mos thënë aspak.

Midis miellit të insekteve, mishit sintetik dhe perimeve të printuara 3D

Prandaj nevoja për të zgjeruar menynë tonë, duke përfshirë pikërisht ato kafshë që në kulturën tonë ngjallin neveri dhe neveri.

Edhe pse, në fakt, ata që kanë shijuar insektet pretendojnë se shija e tyre është e mirë, siç shpjegohet nga Andrea Ghiselli, president i Shoqatës Italiane të Shkencave Ushqimore, “të ngrënit është gjithashtu një çështje kulturore dhe insektet na ngjallin neveri, por sigurisht që ata do të përdoren gjithnjë e më shumë në ushqimin e fermave dhe herët a vonë do të hyjnë në ushqimin e njeriut të transformuar, për shembull në formën e miellit“.

Një problem tjetër në lidhje me futjen e insekteve në zakonet tona të të ngrënit ka të bëjë me alergjitë. Ermolaos Ververis, ekspert i Autoritetit Evropian të Sigurisë Ushqimore, ilustroi çështjen:

“Shumë alergji ushqimore janë të lidhura me proteinat, kështu që do të jetë e nevojshme të kuptojmë nëse ato të insekteve mund t’i shkaktojnë ato apo të japin reaksione me alergjenë të tjerë. Për më tepër, ato janë ende organizma komplekse, të të cilëve konsumohen të gjitha pjesët, prandaj nuk është e lehtë të karakterizohet përbërja e produkteve ushqimore që rezultojnë”.

Megjithatë, përveç insekteve, ekziston një tjetër ushqim që na pret e ardhmja: ushqimet sintetike të printuara 3D. Kjo teknologji e pabesueshme do të bëjë të mundur përgatitjen e mishit, perimeve të freskëta dhe shumë ushqimeve të tjera artificiale, duke bërë të mundur krijimin e preparateve ushqimore të personalizuara, të përshtatshme për të plotësuar nevojat e kujtdo, përfshirë edhe ata që vuajnë nga patologji të veçanta.