Një nga pyetjet e mëdha që njeriu i ka bërë gjithmonë vetes është se çfarë ndodh me ne pas vdekjes. Feja, filozofia dhe shkenca kanë dhënë përgjigje të ndryshme. Por ka një studim të ri, i cili mund të revolucionarizojë gjithçka: flet për një goditje në valët e trurit që ndodh menjëherë pas vdekjes.

Studimi i shkencëtarëve

Shkurtin e kaluar u publikuan analizat e kryera në trurin e një njeriu që po vdiste duke përdorur një elektroencefalogram. Personi kishte arrest kardiak, por rritje të aktivitetit të trurit u panë në 30 sekondat e mëparshëm dhe të mëvonshëm.

Dhe jo gjenerike, por e valëve gama, ato që lidhen shkencërisht me mësimin dhe kujtesën. Dikush thotë në mënyrë provokuese se është jeta e famshme që ju rrjedh para syve në prag të vdekjes.

Komuniteti shkencor është i përçarë dhe prej muajsh është duke pyetur veten për fenomenin, por edhe për mënyrën e duhur për ta komunikuar atë me botën.

Dhe nuk është as hera e parë që regjistrohet ky aktivitet i trurit: ndodhi në vitin 2009 dhe në fillim u mendua se ishte një krizë epileptike ose se truri po lëshonte energjinë që ruante ende.

Por asnjë hipotezë nuk përshtatet. Dy studime të tjera shumë të ngjashme datojnë në 2017 dhe 2021. Një tjetër studim është i vitit 2013, ai u krye në disa minj dhe çoi në rezultate ekuivalente me ato te njerëzit.

Çfarë ndodh kur vdes

Duke supozuar se në disa raste ka një kulm të aktivitetit të trurit pak para dhe menjëherë pas vdekjes, çfarë ndodh në të vërtetë me një person? Cilat janë ndjesitë që ndihen? Kjo ende mbetet e panjohur.

Disa të mbijetuar nga koma gjatë viteve kanë ndarë përvoja të ngjashme: një ndjenjë paqeje, një tunel, një dritë. Në raste të tjera ato janë cilësuar si një makth.

Përvojat afër vdekjes raportohen nga 10 deri në 23 për qind e njerëzve që i mbijetojnë një sulmi në zemër, por vetëm nga 3 për qind e njerëzve që kanë pësuar trauma të trurit. Në këtë drejtim janë kryer eksperimente të ndryshme.

Ndoshta ka një lidhje midis këtyre përvojave afër vdekjes dhe kulmit të aktivitetit të trurit që shkencëtarët kanë identifikuar.

Shumë gjëra mbeten për t’u kuptuar: për shembull nëse valët gama u dërguan në tru si përgjigje ndaj diçkaje që po ndodhte në trup, apo ndaj diçkaje që po ndodhte jashtë, siç janë tingujt dhe erërat e një dhome të kujdesit intensiv. Gjithashtu sepse valët gama shoqërohen edhe me kriza epileptike, dhe jo vetëm me kujtesën.

Ka gjithashtu shumë variabla të tjerë për t’u marrë parasysh: nëse personi kishte pësuar traumë në tru, për shembull, ose po përjetonte kushte të veçanta ose trajtime mjekësore.

Një mënyrë për të kuptuar nëse përvojat afër vdekjes janë të lidhura me këtë kulm të valëve gama është të analizohet dhe studiohet truri i atyre që kanë përjetuar një gjendje afër vdekjes pa qenë duke vdekur: kjo u ndodh atyre që prekin aksidente veçanërisht të rënda, ose ata që përdorin droga të veçanta.

Por pyetja mbetet ende shumë e hapur dhe shkencëtarët nuk janë të sigurt se cilat rrugë duhet të marrin për të shpjeguar më mirë se çfarë është kjo goditje e valëve gama dhe çfarë ndodh kur vdes.