Të gjitha qelizat e trupit kanë nevojë për ujë për të funksionuar mirë. Problemi lind kur pini shumë ujë, që quhet mbihidrim. Nuk ka asnjë formulë të vetme për të përcaktuar se sa ujë duhet të pini çdo ditë.

Rekomandimi popullor i tetë gotave në ditë është një pikënisje e mirë. Ju duhet të rregulloni marrjen tuaj rreth kësaj sasie në varësi të mjedisit tuaj, regjimit të stërvitjes, shëndetit të përgjithshëm dhe kushteve si shtatzënia ose ushqyerja me gji.

Çfarë ndodh kur pini shumë ujë?

Kur pini shumë ujë, mund të përjetoni helmim nga uji, dehje ose ndërprerje të funksionit të trurit. Kjo ndodh kur ka shumë ujë në qeliza (përfshirë qelizat e trurit), duke i bërë ato të fryhen. Kur qelizat në tru fryhen ato shkaktojnë presion në tru. Ju mund të filloni të përjetoni gjëra të tilla si konfuzion, përgjumje dhe dhimbje koke. Nëse ky presion rritet, mund të shkaktojë kushte si hipertensioni (presioni i lartë i gjakut) dhe bradikardia (rrahjet e ulëta të zemrës).

Natriumi është elektroliti më i prekur nga mbihidratimi, duke çuar në një gjendje të quajtur hiponatremia. Natriumi është një element thelbësor që ndihmon në ruajtjen e ekuilibrit të lëngjeve brenda dhe jashtë qelizave. Kur nivelet e tij bien për shkak të sasisë së lartë të ujit në trup, lëngjet futen brenda qelizave. Pastaj qelizat fryhen, duke ju vënë në rrezik për të pasur kriza, për të shkuar në koma apo edhe për të vdekur.

Ngjyra e urinës suaj. Një nga mënyrat më të mira për të përcaktuar nëse po pini mjaftueshëm ujë është të monitoroni ngjyrën e urinës tuaj. Zakonisht varion nga e verdha e zbehtë në ngjyrë çaji për shkak të kombinimit të pigmentit urokrom dhe nivelit të ujit në trupin tuaj. Nëse urinimi është shpesh i qartë, kjo është një shenjë e sigurt që po pini shumë ujë në një periudhë të shkurtër kohe.

Shumë udhëtime në banjë. Një shenjë tjetër është nëse po e lehtësoni veten më shumë se zakonisht. Mesatarisht, ju duhet të urinoni gjashtë deri në tetë herë në ditë. Shkuarja deri në 10 herë është normale për ata që pinë ujë ose njerëzit që pinë rregullisht kafeinë ose alkool.

Pirja e ujit edhe kur nuk keni etje. Një mënyrë e tretë për të shmangur pirjen e tepërt të ujit është të jeni të vetëdijshëm se kur trupi juaj ka nevojë për të. Trupi mund të luftojë kundër dehidrimit duke ju bërë të ditur se kur duhet të pini pak ujë. Etja është përgjigja e trupit ndaj dehidrimit dhe duhet të jetë sinjali juaj udhëzues.

Nauze ose të vjella. Simptomat e mbihidrimit mund të duken si ato të dehidrimit. Kur keni shumë ujë në trup, veshkat nuk mund të largojnë lëngun e tepërt. Fillon të grumbullohet në trup, duke çuar në nauze, të vjella dhe diarre.