Është normale të djersiteni gjatë natës nëse temperatura në dhomën ku flini është shumë e lartë. Megjithatë, disa njerëz shpesh përjetojnë të ashtuquajturat djersitje gjatë natës, të cilat mund të jenë me intensitet të ndryshëm – nga djersitja e lehtë deri te djersitja e rëndë.

Djersitjet e natës mund të shkaktohen edhe nga çrregullime të tjera shëndetësore si infeksione, si tuberkulozi ose HIV, sëmundjet malinje, si leucemia ose limfoma, çrregullimet e ankthit, hipertiroidizmi dhe hipoglikemia. Opsionet terapeutike të disponueshme për sëmundjet malinje si kimioterapia dhe radioterapia mund të çojnë gjithashtu në djersitje gjatë natës. Mund të ndodhë edhe te meshkujt të cilëve u janë hequr testikujt për trajtimin e kancerit të prostatës.

Në disa raste, mund të përjetoni djersitje gjatë natës si një efekt anësor i ilaçeve që po merrni. Ky grup barnash përfshin disa antidepresantë, opioidë dhe terapi zëvendësuese hormonale. Konsumimi i tepërt i kafeinës ose alkoolit ose përdorimi i duhanit ose ilaçeve mund të shkaktojë gjithashtu djersitje gjatë natës.

Si trajtohen djersitjet e natës? Për të trajtuar djersitjet e natës, mjeku fillimisht do të ndërmarrë hapa për të identifikuar dhe zgjidhur shkakun themelor të djersitjes gjatë natës: Ndryshimet e stilit të jetesës, të tilla si gjumi në dhoma të freskëta dhe shmangia e alkoolit, mund të ndihmojnë me djersitjet gjatë natës.

Nëse kjo nuk mjafton, terapia hormonale mund të ndihmojë në uljen e numrit të afsheve të nxehta që ndodhin dhe të lehtësojë simptomat e tjera. Mjeku mund të përshkruajë edhe barna të tjera për afshet e nxehta, të tilla si paroxetina dhe gabapentin.

Infeksioni – Në varësi të llojit të infeksionit që keni, antibiotikët, ilaçet antivirale ose ilaçe të tjera mund të ndihmojnë në trajtimin, dhe në këtë mënyrë në uljen e shpeshtësisë dhe ashpërsisë së djersitjes gjatë natës.

Sëmundjet malinje – Kimioterapia, radioterapia, trajtimi kirurgjik dhe barnat biologjike janë të gjitha opsionet terapeutike të disponueshme për trajtimin e tumoreve malinje. Duhet të kihet parasysh se ato mund të çojnë në djersitje gjatë natës.