Çdo punë është specifike për llojin e punës që përfshin dhe secila ka kërkesat e veta që duhet të plotësohen për të kryer me sukses funksionet e renditura në përshkrimin e punës.

Disa punë shpesh kërkojnë një listë të tërë diplomash nga universitetet më prestigjioze në botë, ndërsa të tjera kërkojnë aftësi, cilësi dhe prirje personale specifike, si dhe ato që shpesh kërkojnë një miliard vjet përvojë të mëparshme.

Në të gjitha këto ka një konstante: çdo punë, nëse është e ndershme, e fisnikëron njeriun, sidomos nëse është një profesion shumë i vështirë për t’u ushtruar.

Sidoqoftë, një njohuri praktike e Javascript, forcë fizike ose një aftësi e fortë për numrat nuk do t’ju çojë askund në punët e mëvonshme, ku kërkesa kryesore që do të duhet të plotësoni është në thelb të keni një stomak prej çeliku.

Pastrim për tualete të lëvizshme

Shumë njerëz e kanë të vështirë të vendosin këmbë në një banjë kimike, e lëre më të mendojnë për pastrimin e saj. Nëse keni qenë në një ngjarje sportive ose festival muzikor, e dini se sa të neveritshme mund të jenë. Po flasim për çdo lëng trupor që është i pranishëm kudo kush e di.

Epo, dikush ka stomakun për t’i pastruar të gjitha. Nuk ka shumë të dhëna se sa fitojnë këta njerëz, por punët e tjera në të njëjtën industri zakonisht nuk janë shumë interesante.

Balsamues

Njerëzit janë në siklet me konceptin e vdekjes, por dikush do të duhet të merret me njerëzit kur ata të vdesin. Kjo është arsyeja pse ka shtëpi funerale, morgje, etj.

Një nga pjesët më pak tërheqëse të kësaj pune është balsamimi, ku lëngjet e trupit derdhen nga trupi i një personi dhe zëvendësohen me lëng balsamimi për ta ruajtur atë. Një proces që kryhet edhe te kafshët për t’i ekspozuar në muze ose si trofe gjuetie.

Entomologu mjekoligjor

Siç u përmend më herët, ka shumë opsione në dispozicion nëse doni të punoni me të vdekurit, dhe mjekët dhe varrmihësit janë zgjedhje të dukshme. Megjithatë, një opsion që ndoshta nuk mendohet është entomologu mjekoligjor, një punë që kërkon stomak të fortë dhe dashuri për insektet.

Entomologët mjekoligjorë janë shkencëtarë që studiojnë ciklet e jetës së insekteve dhe artropodëve të gjetur në kufomat e dekompozuara gjatë hetimeve ligjore dhe penale për të përcaktuar se sa kohë ka vdekur një person.

Mast** bator kafshësh

Nëse i doni kafshët, mund të konsideroni të bëheni kujdestar qensh, kujdestar kopshti zoologjik apo edhe trajner i kafshëve detare. Puna e fundit që do t’ju vijë në mendje, megjithatë, është mast**bator i kafshëve, një punë që kërkon t’u jepni kafshëve të fermës një lloj “dashurie” tjetër.

Për ta thënë jo aq elokuent: ju do ta kaloni ditën duke bërë punë fizike të kafshëve në fermë në emër të mbarsjes artificiale. Le ta pranojmë: është një punë shumë “e vështirë”.

Pastrimi i kanalizimeve

Jo vetëm që kjo është një nga punët më të neveritshme në botë, por edhe një nga më të rrezikshmet. Në fakt, më shumë se 100 punëtorë të kanalizimeve vlerësohet të vdesin çdo vit në të gjithë Indinë nga aksidentet, mbytja ose ekspozimi ndaj gazeve toksike, dhe sindikatat pretendojnë se kjo është për shkak se ata nuk janë pajisur me asnjë pajisje sigurie për të bërë punën e tyre.

Pastruesit e kanalizimeve përdoren për të zvarritur në kanalizime, shpesh të thella, të mbushura me jashtëqitje njerëzore dhe herë pas here qen dhe minj të ngordhur, dhe përdorin kruese metalike, fshesa, madje edhe duart e tyre të zhveshura për të pastruar linjat e kullimit dhe kanalizimeve: të gjitha për një pagë uria.

Pastrimi i vendit të krimit

Shpesh shohim detektivë dhe agjentë të FBI-së në shfaqje televizive si CSI dhe Criminal Minds që vizitojnë skenat e krimit të derdhur gjaku si pjesë e zgjidhjes së disa vrasjeve goxha të këqija, por ajo që rrallë shohim është ajo që ndodh më pas. Më konkretisht, pyesim kush e pastron vendin e krimit: përgjigja janë pastruesit e vendit të krimit.

Puna e tyre mjaft e shëmtuar dhe e neveritshme përfshin pastrimin e gjakut, lëngjeve trupore dhe materialeve të tjera potencialisht infektive (OPIM), shpesh në vendet ku janë kryer krime të dhunshme.

Të njohur edhe si pastruesit e rrezikut biologjik, këta profesionistë kujdesen edhe për pastrimin pas aksidenteve, vetëvrasjeve, vrasjeve dhe dekompozimit pas vdekjes së pambikëqyrur.

Mbledhësi i të vjellave

Pyetja është: kush dreqin pastron të gjithë të vjellat? Në Thorpe Park, fatkeqi quhet Rhys Owens, i cili u punësua në vitin 2009 për të mbajtur udhëtimin më ekstrem të parkut, SAW – The Ride, pa të vjella. Ashtu është, detyra e zotit Owens është të pastrojë të vjellat e njerëzve që në vitin 2008 arrinin në rreth 150 litra.

Mbledhësi i urinave

Nëse e keni parë ndonjëherë Jurassic Park 3, me siguri jeni mërzitur pak kur kuptuat se Eriku i ri kishte ardhur për të marrë urinën e T-Rex ndërsa ishte ngecur në ishullin Sorna.

Megjithatë, mbledhësi i urinave është një punë më se reale, edhe nëse – e përcaktuar në këtë mënyrë – është jashtëzakonisht e papërpunuar, pasi ka shumë fusha në të cilat është e mundur të “specializohet”.

Mbledhësit e urinimit të orangutanëve, për shembull, vendosin fletë të mëdha plastike ose lidhin qese në shtylla me shpresën për të mbledhur mostra adekuate të urinës së majmunit për të studiuar faktorët që ndikojnë në riprodhimin e tyre.

Nga ana tjetër, mbledhësit e urinës së drerit kanë për detyrë të mbledhin dhe shesin urinën e Bambit tek gjuetarët e drerëve, të cilët më pas e përdorin atë për të tërhequr drerë të tjerë dhe për t’i qëndruar besnikë historisë së Disney-t, duke e lënë drerin e vogël jetim.