Për shkak të motit të keq, gjatë festimeve të mbajtura në Moskë për Ditën e Fitores, pati një mungesë të një peshe të caktuar: “avioni i Apokalipsit” i Vladimir Putinit, i cili më 9 majin e kaluar supozohej të dilte për herë të parë publike më shumë se dhjetë vjet pas e mëparshme. Fatkeqësisht, kushtet e motit nuk ishin të favorshme për fluturimin dhe takimi u shty për një datë të mëvonshme.

Aeroplani i Apokalipsit, i njohur gjithashtu si “Kremlini fluturues”, është një avion gjigant i krijuar për t’u përdorur në rast se Rusia sulmohet me a9rmë bërthamore: nëse Moska do të goditej nga kokat e “kombeve armiqësore”, Putin duhet të hipë menjëherë në aeroplan dhe të vazhdojë betejën kundër Perëndimit nga maja e qiejve.

Në ditët para 9 majit, avioni ishte parë mbi kryeqytetin rus, i përfshirë në ato që ndoshta ishin fluturime testuese në funksion të “ekspozitës” të planifikuar për Ditën e Fitores. Ilyushin II-80, ky është emri i pagëzimit të avionit, ishte tradicionalisht i rrethuar nga automjetet që e shoqëronin në ngjarje publike: dy avionë luf9arakë MiG-29 dhe dy bombardues, të dy të aftë për të hedhur koka bërthamore, Tu-96 “Bear”. dhe Tu-160 “Mjellma e Bardhë”.

Ilyushin II-80 është, në fakt, një kështjellë me krahë: avioni nuk ka dritare të tjera përveç atyre që nevojiten në kabinë, dhe është ndërtuar për të fluturuar në kushtet më të këqija të motit.

Në bord është i pajisur me pajisje speciale për të lejuar komunikimin edhe në rast të një sulmi bërthamor, dhe sistemi i tij mbrojtës i lejon të përballojë edhe sulmet me valë elektromagnetike.

Ai mund të mbajë trupa këmbësorie në rast nevoje, dhe për të furnizuar me karburant nuk ka nevojë të ulet, operacionet mund të kryhen në fluturim. Në çdo rast, Rusia nuk do të ishte e vetmja superfuqi që do të kishte një automjet të ngjashëm në arsenalin e saj: duket se Shtetet e Bashkuara kanë një flotë të vogël avionësh Apocalypse, katër E-4B “Nightwatch” të dizajnuara gjatë Luftës së Ftohtë për të mbrojtur Presidentin. në rast të një sulmi bërthamor.

Fakti që Putini kishte vendosur ta bënte aeroplanin “rishfaqur” pikërisht në këtë moment, për shumë është mesazhi i njëpasnjëshëm kërcënues që i dërgohet Ukrainës dhe, rrjedhimisht, Perëndimit.

Për javë të tëra, Rusia ka kërcënuar gjithnjë e më shumë në mënyrë eksplicite konfliktin bërthamor, si me fjalët e ministrave dhe diplomatëve, ashtu edhe përmes propagandistëve të shumtë që grumbullojnë televizionin shtetëror të Federatës.