Sipas një vlerësimi nga Istituto Superiore di Sanità, rreth 10% e popullsisë italiane është në gjendje obeziteti (dhe rreth 32.5% mbipeshë).

Obeziteti është një problem i madh nga pikëpamja e shëndetit personal por edhe kolektiv dhe i shtyrë drejt teprimeve mund të jetë një problem real për shëndetin publik për shkak të problemeve që sjell për trupin e njeriut.

Epo, shumë nuk e dinë se nuk është vetëm një çështje e vetëkontrollit, por një problem i përcaktuar nga faktorë të shumtë, përfshirë gjenetikë (megjithëse jo tërësisht) dhe mjedisor.

Për shembull, a e dini se disa shkaqe të shtimit të pakontrolluar të peshës tek qeniet njerëzore mund të identifikohen te flokët?

Kjo është e drejtë. Studimet shkencore duket se janë plotësisht në një mendje kur deklarojnë se njerëzit që kanë nivelet më të larta të kortizolit në flokët e tyre priren më lehtë të grumbullojnë yndyrë dhe për këtë arsye rrezikojnë të rrëshqasin drejt mbipeshës ose obezitetit.

Kortizoli është në fakt një nga hormonet e prodhuara nga vetë trupi ynë falë punës së zonës së sipërme të gjëndrave mbiveshkore.

Në praktikë, njerëzit me nivelet më të larta të kortizolit në flokët e tyre kanë më shumë gjasa të jenë mbipeshë. Rritjet zakonisht lidhen me një dietë të pasur me proteina shtazore, karbohidrate me indeks të lartë glicemik, d.m.th. me pak fibra.

Dhe mbi të gjitha, stresi kontribuon në prodhimin e kortizolit. Nuk është për t’u habitur që njerëzit më të stresuar kanë një tendencë për të shtuar më shumë peshë.

Në fakt, shkenca ka supozuar prej kohësh se stresi kronik është i implikuar në obezitet: në kohë stresi, njerëzit priren të hanë tepër dhe të “ngushëllohen” me ushqime të pasura me yndyrna, sheqerna dhe kalori.

Prandaj, nuk është rastësi që, në flokët e njerëzve që priren të shtojnë më shumë peshë, studiuesit kanë gjetur burimin e këtij stresi dhe rrjedhimisht mundësinë e shtimit të pakontrolluar të peshës.