E bujshme në Paris: trazirat dhe dhuna gjunjëzuan rrugët e kryeqytetit francez – si dhe ato për reformën e pensioneve – për shkak të daljes në treg të një palë këpucësh që u zhvillua më 12 prill: Air Max 95 “Aegan Storm”, fryt i bashkëpunimit mes Nike dhe Corteiz, markës angleze për të cilën flitet për ngjarjet dhe metodat e saj të shpërndarjes që janë, të paktën, unike.

Dy markat kishin zbuluar dyqanin ku do të shiteshin 600 palë atlete, përkatësisht Place de la République qendrore. Lajmi që i çoi koleksionistët më të zjarrtë në një turp, të cilët praktikisht sulmuan vendndodhjen historike të Parisit.

Më shumë se një mijë njerëz kanë vërshuar rrugët e Parisit në përpjekje për të blerë këpucë. “Kur mbërrita në punë pak para orës 14:00, pashë të rinj që vraponin drejt një autobusi.

“Në fillim nuk e kuptova, i thashë vetes se ndoshta ishte një mobilizim spontan kundër reformës së pensioneve”, tregon për Le Parisien Hugo, menaxher marketingu, zyrat e të cilit ndodhen në Place de la République shumë qendrore.

“Njerëzit filluan të ndiqnin autobusin me të gjitha mjetet e transportit, me biçikletë, me skuter… Disa madje u kapën në pjesën e pasme të autobusit.” Më pas situata degjeneroi para dyqanit: gjashtë persona u plagosën nga turma, ndërsa dy të mitur u shtruan në spital pasi janë ndier keq në mes të turmës.

Kur situata degjeneroi, me përplasjet e para mes të pranishmëve, zjarrfikësit dhe mbrojtja civile ndërhynë për të qetësuar gjakrat.

“Situata të egra si këto janë të rralla në Paris, sepse ato shpesh përshkallëzohen. Shumica janë atje për të rishitur ato këpucë. Janë shitur për 190 euro, por mund të rishiten katër apo edhe pesë herë më shumë.

“Ka shumë para të përfshira, njerëzit bëhen të dhunshëm. Kam dëgjuar gjithashtu se disa njerëzve u janë vjedhur këpucët, gjë që nuk është për t’u habitur gjatë një takimi të entuziastëve të atleteve,” ka komentuar Eric, një nga të rinjtë që u përpoq më kot të blinte një nga 600 palët e ‘Aeganit Storm’.

Sipas këshilltarit David Belliard, komuna e Parisit nuk ka marrë asnjë aplikim për autorizim për ngjarjen komerciale. Nënkryetari i bashkisë për transport hodhi edhe akuza shumë të rënda ndaj dy markave, në veçanti Nike:

“Është një papërgjegjshmëri totale nga ana e kësaj kompanie si nga pikëpamja e sigurisë së të rinjve që ndjekin këto aktivitete, ashtu edhe nga pikëpamja e modelit të propozuar të shoqërisë. Rruga nuk është një qendë komerciale”.