Mbrëmjen e djeshme (pasdite në Washington D.C. në Shtetet e Bashkuara), pas një fjalimi dhe thirrjes pasuese nga Donald Trump për zgjedhësit e tij, Kapitol, selia e Kongresit ku po mbahej takimi për të ratifikuar zgjedhjen e Joe Biden si president i ri i Shtetet e Bashkuara, pati trazira nga ato që nuk ishin parë kurrë në historinë amerikane.

Një takim i ndërprerë nga turma e demonstruesve të cilët së pari thyen pengesat mbrojtëse të vendosura nga policia dhe pastaj madje hynë në klasa falë grupit të organizuar të protestuesve të njohur si Djemtë e Krenarisë.

Sen. Thune calls violent riot at Capitol Hill 'inexcusable'

Përgjigje dhe indinjatë e menjëhershme nga pothuajse të gjitha forcat politike, por jo nga vetë Trump i cili i quajti ata patriotë, dhe po aq e rëndësishme ishte përgjigja e policisë që përdori bomba tymi dhe hidrantë për të shpërndarë turmën dhe për të liruar Kapitolin, që u kthye i sigurt gjatë natës.

How a sparse protest became a Capitol Hill riot - POLITICO

Katër persona vdiqën në përleshjet në Capitol Hill, ndërsa 13 u plagosën. Njëra nga viktimat u identifikua në mbrëmje. Emri i saj është Ashli ​​Babbitt, një mbështetës i Trump nga San Diego dhe veteran i SHBA në Forcat Ajrore.

Sipas mediave amerikane, Ashli ​​u qëllua nga një prej oficerëve të policisë në Capitol Hill.

US Lawmakers Recount Chaos on Capitol Hill | Voice of America - English

Gjatë natës italiane, seanca rifilloi pasi klasat ishin pastruar. Qëllimi është të konfirmohen zgjedhjen e Joe Biden si president gjatë natës amerikane.

Vetëm 6 nga 14 senatorët fillestarë konfirmuan kundërshtimet ndaj rezultateve në Arizona, shtet që ligjvënësit kishin filluar të shqyrtonin, përpara se protestuesit të bastisnin.

Senatorët Ted Cruz (Teksas) dhe Josh Haëley (Misuri) rezistojnë me Trump. Por emra të tjerë të mëdhenj në parti, të cilët edhe në muajt e fundit kanë mbështetur pa rezerva presidentin, janë shkëputur qartësisht.