Me përhapjen gjithnjë e më të gjerë të Covid-19, metodat për zbulimin e infeksioneve janë shumëfishuar: më në fund vjen një aplikacion i ri, i aftë të zbulojë virusin Sars-Cov-2 në më pak se një minutë, falë dëgjimit të thjeshtë të zërit të pacientit.

Kjo është një risi teknologjike e pritur prej kohësh, në realitet, dhe që pretendohet të jetë shumë më e saktë se një test i shpejtë i antigjenit… Të paktën sipas asaj që deklarojnë vetë krijuesit dhe promovuesit e Aplikacionit, duke zbuluar rezultatet e arritura deri tani.

Mundësuar nga inteligjenca artificiale, në fakt, ky aplikacion i ri do të jepte një rezultat të saktë në 89% të rasteve pozitive dhe 83% të rasteve negative. E gjithë kjo në më pak se një minutë. Definitivisht më pak se 15 minuta standarde e një testi antigjen.

Një zbulim që premton të jetë i bujshëm dhe që mund të revolucionarizojë plotësisht qasjen për parandalimin e përhapjes së Covid, praktikisht pa kosto për pacientët.

Ai u konceptua në Holandë (studimi është nga Universiteti i Mastrihtit, në crowdsourcing me Universitetin e Kembrixhit) dhe bazohet në identifikimin e ndryshimeve delikate në zë të shkaktuar nga infeksioni.

Rezultatet e testeve, deri më tani, janë mjaft premtuese dhe na lejojnë të identifikojmë shpejt individët e infektuar, por, përpara se të shohim aplikacionin të shfaqet më në fund në dyqanet e sistemeve operative të telefonave tanë inteligjentë, ka nevojë për njohuri të mëtejshme nga ekipi i shkencëtarëve që janë duke e zhvilluar atë.

Nëse deri më tani më shumë se 36 mijë njerëz kanë marrë pjesë në eksperiment, kampioni ende duket të jetë shumë i vogël për të vërtetuar saktësinë e përgjithshme të metodës dhe mundësinë e aplikimit standard të saj.

Me pak fjalë, do të ishte vetëm një çështje pritjeje. Por, identifikimi i një virusi që ka prekur popullsinë botërore me efektet e tij për gati tre vjet tashmë duket se po shkon drejt shtigjeve të reja…

A do të jetë zgjidhja e duhur për të mos humbur gjurmët e infeksioneve dhe më në fund për të mposhtur pandeminë globale?